DMJOP
Heb je al een helder beeld van je verduurzamingsplannen richting 2050 en zijn deze geïntegreerd in je meerjaren onderhoudsplan? Als het antwoord op één van deze vragen ‘nee’ is, dan is ons Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP) precies wat je nodig hebt. Met een DMJOP brengen we jouw verduurzamingsopgave overzichtelijk in kaart, ontwikkelen we samen concrete plannen en verwerken we deze naadloos in het (bestaande) meerjaren onderhoudsplan. Zo ben je voorbereid op een duurzame toekomst!
Wat is een DMJOP?
Een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan – of DMJOP – is een toekomstgerichte aanpak waarbij het onderhoud en de verduurzaming van het vastgoed gecombineerd worden. Bij het opstellen van een DMJOP brengen we dus niet alleen de huidige en toekomstige onderhoudssituatie en verwachte kosten van een gebouw in kaart, maar kijken wij ook naar welke maatregelen er genomen kunnen worden om het vastgoed (verder) te verduurzamen. Hierbij houden wij rekening met de duurzaamheidsambities van jouw organisatie, verplichte wetgeving en eventuele subsidiemogelijkheden. Hierdoor heb jij concreet in beeld welke investeringen je de komende jaren kunt verwachten en wat de mogelijkheden zijn om het onderhoud op een natuurlijke manier te combineren met het verduurzamen van het vastgoed.
DMJOP: stap voor stap
Het verduurzamen van je vastgoed begint met een gestructureerde aanpak. Stap 1 is het in kaart brengen van de 0-situatie: hoe staat je vastgoed er nu voor? Stap 2 draait om het bepalen van je doelstellingen. Wat wil je bereiken en binnen welke termijn? Zodra we het verschil tussen de huidige situatie en je doelen inzichtelijk hebben, ontstaat er een helder beeld van je verduurzamingsopgave. Stap 3 is om deze opgave om te zetten naar een concreet plan. Hier kunnen we – afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project – verschillende tools voor inzetten. Denk aan maatwerkadvies (MWA-W of MWA-U), scenarioberekeningen, EML, GPR Gebouw of Paris Proof. Samen bepalen we welke tool het beste past bij jouw situatie en maken wij jouw vastgoed toekomstbestendig.
Wat is het verschil tussen een DMJOP en een MJOP?
Een MJOP en een DMJOP zijn beide onderhoudsplannen, maar het verschil zit in het duurzaamheidsaspect. Een MJOP richt zich op het plannen en budgetteren van onderhouds- en vervangingswerkzaamheden voor een periode van 5 tot 10 jaar. Het doel is om de technische staat van het gebouw te behouden, de veiligheid te waarborgen en de levensduur van installaties en bouwkundige elementen te verlengen.
Een DMJOP gaat een stap verder door naast regulier onderhoud ook duurzaamheidsmaatregelen te integreren. Dit plan kijkt naar de huidige bouwkundige staat, toekomstige werkzaamheden in kosten en planning én mogelijkheden om het gebouw continu te verduurzamen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, het verbeteren van isolatie of het vervangen van traditionele verlichting door LED-verlichting. Het DMJOP helpt vastgoedeigenaren en -beheerders niet alleen de CO2-uitstoot te verminderen, maar ook de mindset rondom duurzaamheid te beïnvloeden en structurele verbeteringen door te voeren die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie.
DMJOP gekoppeld aan een bestaand MJOP
Is er al een MJOP? In dat geval kunnen wij deze samenvoegen met de verduurzamingsplannen. Dit zorgt ervoor dat verduurzamingsmaatregelen naadloos worden geïntegreerd in de bestaande onderhoudsplanning. Het uitgangspunt hierbij is het huidige MJOP dat, indien nodig, wordt geactualiseerd om een solide basis te bieden. Het koppelen van de verduurzamingsplannen aan het meerjaren onderhoudsplan geeft inzicht in de financiële impact op je begroting. Daarbij kunnen ook politieke keuzes ontstaan. Samen met jou bekijken we welke afwegingen er kunnen worden gemaakt bij de implementatie van het DMJOP en geven we advies over de mogelijkheden. Aansluitend is het belangrijk om het DMJOP periodiek te monitoren en te evalueren, zodat er een optimale sturing ontstaat en de plannen waar nodig aangepast kunnen worden.
DMJOP & subsidies
Het laten opstellen van een DMJOP is geen verplichting maar geeft wel een goed inzicht in de kosten voor het verduurzamen en in standhouden van het vastgoed. Voor het op laten stellen van een DMJOP bestaat er geen subsidie maatregel, maar voor het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen waren afgelopen jaren enkele subsidie mogelijkheden die mogelijk de komende jaren nog door lopen. Het gaat hier om DUMAVA, SDE++ (stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie), ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers), MIA en Vamil belastingvoordeel en de EIA (energie investeringsaftrek voor ondernemers).
Onderhoud gekoppeld aan duurzaamheid voor gemeentelijk vastgoed
De gemeente Heemstede heeft ons ingeschakeld om verduurzamingsscenario’s te bepalen, zodat ze de mogelijkheid hebben energetische maatregelen te combineren met planmatig onderhoud. Met dit duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) krijgt de gemeente inzicht in hoe het gemeentelijk vastgoed stap voor stap verduurzaamd kan worden op logische momenten.
Lees meer over deze samenwerkingAdvies nodig?
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Neem dan contact op met onze adviseur.