Woningwaarderingsstelsel wordt dwingend

 

Vanaf 1 januari wordt het Woningwaarderingstelsel dwingend. Dit betekent dat vanaf dat moment bij elk nieuw huurcontract een WWS-puntentelling toegevoegd moet worden om aan te tonen dat de huurprijs redelijk is. Het is dan ook verboden om een nieuw huurcontract aan te gaan met een huurprijs die hoger ligt dan de maximale huurprijs, tenzij het gaat om een woning in de vrije sector. Belangrijk om dit dus als verhuurder op orde te hebben!

Juiste werkwijze voor WWS-berekening belangrijk

Om te bepalen of de huurprijs voor een woning correct is, moet het aantal huurpunten op basis van de WWS-puntentelling worden vastgesteld. De Huurcommissie biedt een rekentool om de huurpunten voor een woning te bepalen, maar deze tool moet per woning individueel ingevuld worden. Een haast onmogelijke opgave als je een vastgoedportefeuille van een paar honderd of zelfs duizenden woningen hebt. Gebruik je een WWS-tool waarbij dit wel kan, let er dan op dat deze met alle juiste informatie en volgens de laatste regels ingevuld wordt. Ben je bijvoorbeeld al bekend met alle nieuwe rekenregels voor het Woningwaarderingsstelsel die op 1 juli zijn ingegaan? En worden deze op de juiste manier toegepast? Fouten in de WWS-puntentelling kunnen namelijk leiden tot het vragen van een te lage of juist te hoge huurprijs. Iets waar vanaf 1 januari dus strenger op gecontroleerd gaat worden.

Correcte waardebepaling van je vastgoed

Een onjuiste WWS-puntentelling en daarmee een onjuiste huurprijs kan een hoop gedoe met zich meebrengen. Een te hoge huurprijs kan leiden tot onvrede of zelfs procedures bij de Huurcommissie. Met te lage huurprijzen laat je huurinkomsten liggen. Wil je inzicht in de waarde van je vastgoedportefeuille? Wij helpen je graag bij:

  • Het actualiseren de WWS-puntentelling van je woningvoorraad;
  • Het opstellen van nieuwe en controleren van bestaande WWS-lijsten;
  • Voor een juiste jaarlijkse huurverhoging verwerken we jaarlijks opnieuw bepaalde rekenwaarden in de eerder opgestelde WWS-lijst.
Meer over WWS

Meer weten?

Heb je vragen of advies nodig over het Woningwaarderingsstelsel?
Neem dan contact op met onze adviseur.

Envelop j.steenkamer@nibag.nl
telefoon wit 088 9 600 900
Contact
Janneke staat
voor je klaar
Contact Janneke