De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Direct boete bij ontbreken energielabel

09 juli 2019

Vanaf 3 juli verandert het boetebeleid bij het definitief energielabel voor woningen. Tot nu toe was het zo dat woningeigenaren een voorwaardelijke boete opgelegd kregen. Zij hadden dan nog tijd om alsnog een definitief label aan te vragen.  Het voorwaardelijke karakter van deze boete komt nu te vervallen. Ook krijgt de verkoper géén mogelijkheid meer om de overtreding achteraf te herstellen. Het bedrag van de boete gaat wel omlaag.

Rechtszaak aanleiding van aanpassing

Eerder werd al besloten dat de boete in zijn huidige vorm niet juridisch onderbouwd kon worden. Dit naar aanleiding van een rechtszaak, waarbij een woningeigenaar succesvol de boete aanvocht. De voorwaardelijke geldstraf wordt namelijk opgelegd nadat het huis verkocht is, terwijl de verkoper dan geen eigenaar meer is van de woning. Deze nieuwe regeling brengt hier dus verandering in.

Boete omlaag

Niet alleen het karakter van de boete vervalt. Ook de hoogte van het te betalen bedrag wordt aangepast. Eerst was dit bedrag voor iedereen € 405,-. Omdat de boete voortaan direct opgelegd wordt, wordt de boete verlaagd naar € 170,- voor particulieren en € 340,- voor organisaties.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht