Verplichte NEN 2580 meting vanaf 2021

10 oktober 2019

Op basis van de Woningwet dienen gemeenten per 1 januari 2022 hun vastgoed te waarderen aan de hand van de NEN 2580 methodiek. Hetzelfde geldt voor woningcorporaties. Alleen is hiervoor de deadline al op 1 januari 2021. Waarom de NEN 2580 verplicht wordt en hoe u dit het beste aan kunt pakken, leggen wij graag aan u uit.

Eenduidige informatie

Het doel van het verplicht uitvoeren van de NEN 2580 is om een uniforme en transparante waardering mogelijk te maken. Zowel gemeenten en woningcorporaties gebruiken deze meting om de gebruiksoppervlakte van de woningen in hun bezit vast te stellen. Hiermee wordt vervolgens de waarde van het vastgoed bepaald. In het geval van de gemeente is dit de WOZ-waarde. Bij woningcorporaties wordt de gebruiksoppervlakte gebruikt om de marktwaarde in verhuurde staat ten behoeve van de jaarrekening te bepalen.

Combineer met andere werkzaamheden!

Omdat het nog even duurt voordat de NEN 2580 metingen verplicht worden, is het slim om deze metingen te combineren met andere geplande werkzaamheden. Haak daarom, voor zover dat kan, aan bij bestaande processen. Bijvoorbeeld bij nieuwe opnames voor Energie-indexen of combineer het met het bepalen van de WWS-punten. In beide gevallen kunt u Nibag inschakelen. Wij denken graag met u mee over hoe u de NEN 2580 kunt combineren met geplande werkzaamheden.

Benieuwd geworden wat de NEN 2580 precies inhoudt? Of hoe u geplande werkzaamheden kunt combineren met deze meting? Neem dan gerust contact op met Ramon Grootelaar | r.grootelaar@nibag.nl of 06 29 58 16 45.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht