Asbestbeleid en -beheer
Hoe gaat jouw organisatie om met uitdagingen rondom asbest? In de praktijk zien wij vaak dat dit onduidelijk is. Het in beeld hebben van asbesthoudende materialen is van belang voor de veiligheid van de gebruiker en eigenaar. Schade aan dit materiaal kan namelijk een gevaar vormen voor de gezondheid. Een asbestbeleidsplan maakt voor jou en je organisatie inzichtelijk hoe je hiermee omgaat, vooral voor gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd.
Fiscaal voordeel
Bedrijven kunnen fiscaal profiteren van het investeren in asbestbeleid en -beheer, door met een deel van de investering de fiscale winst te verlagen of de investering op een willekeurig moment af te schrijven. De MIA (milieu-investeringsaftrek) biedt je de mogelijkheid om tot 36% van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de fiscale winst. Met de VAMIL kan tot 75% van de investering op een willekeurig moment afgeschreven worden. Dit maakt investeren in veiligheid niet alleen verstandig, maar ook financieel aantrekkelijk.
Asbestbeleidsplan op maat
In het asbestbeleidsplan leggen wij vast hoe jouw organisatie omgaat met asbesthoudende materialen. Uiteraard gebaseerd op wet- en regelgeving en gekoppeld aan jouw uitgangspunten en doelstellingen. Het doel van dit document is de omgang met asbest zo te borgen in de dagelijkse processen, dat iedereen weet hoe te handelen om zo de risico's zo veel mogelijk te beperken. Nibag kan jou ondersteunen in het opstellen van een asbestbeleid voor alle situaties waarmee je te maken krijgt: sloop, renovatie, aan- en verkoop, dagelijks onderhoud en mutatie.
Asbestbeheer: het asbestbeleid in de praktijk
Asbestbeheer is een aanvulling op het asbestbeleid en omvat de borging van het beleid in de dagelijkse gang van zaken. Voorbeelden hiervan zijn:
- Implementatie van het beleid binnen de organisatie middels presentaties/foldermateriaal/workshops;
- Advies voor projectleiders wanneer een renovatie plaats dient te vinden;
- Het beantwoorden van vragen van huurders bij onduidelijkheid over asbest;
- Ondersteunende werkzaamheden in de dagelijkse processen, zoals advies en ondersteuning bij (het in de markt zetten van) inventarisatie- en saneringsopdrachten of de directievoering van saneringsprojecten.
Advies nodig?
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Neem dan contact op met onze adviseur.