Veelgestelde vragen Informatieplicht Energiebesparing

04 april 2019

Bent u al bezig met de Informatieplicht Energiebesparing? Voor 1 juli moet u de door u genomen maatregelen via het eLoket van de RVO ingevuld hebben. Problemen met het invullen van het eLoket? Geen nood! Hieronder vindt u de antwoorden op de meestgestelde vragen!

Wat moet ik allemaal invullen in het eLoket?

Voor het invullen van het eLoket hebt u onder meer uw KvK-nummer en jaarverbruiken per inrichting nodig. De volledige lijst met de gegevens die u bij de hand dient te hebben, vindt u hier.

Ben ik verplicht om een Erkende Maatregellijst aan te houden?

Ja. In principe selecteert u de bedrijfstak die het beste past bij de activiteiten, dan wel de lijst die volgens de SBI-codes bij de betreffende lijst hoort. Een korte omschrijving van de inrichtingen die onder de desbetreffende bedrijfstak vallen, vindt u op de website van Infomil.

Klik op de bedrijfstak die van toepassing is om de bijbehorende toelichting te lezen. Alleen als geen van de lijsten past, geldt dat er sprake is van een bedrijfstak zonder EML. Dan moeten twee lijsten worden geselecteerd, waaruit dan de uitgevoerde maatregelen kunnen worden geselecteerd.  U moet van deze twee lijsten minimaal twee uitgevoerde maatregelen kiezen, d.w.z. in totaal 4 maatregelen.

Wat is de werkwijze wanneer de inrichting geen aparte bemetering heeft? Hoe bepaal je of deze inrichting meer dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh stroom gebruikt?

Vaak zullen energiekosten worden doorberekend aan de gebruiker. Op basis waarvan een inschatting van het verbruik kan worden gemaakt. Verder is het zo dat men kijkt naar het energieverbruik van de afgelopen jaren, en niet alleen van het laatste jaar. Dat betekent dat u alsnog informatieplichtig bent wanneer een gebouw in 2018 onder de energiedrempel valt, maar in 2017 er boven.

Wie is informatieplichtig bij een verzamelgebouw met meerdere huurders/meerdere eigenaren?

De drijver van de inrichting dient te voldoen aan de infoplicht. Normaliter is de inrichting het totale gebouw. In geval van meerdere huurders heeft de eigenaar informatieplicht. Bij één enkele huurder van het totale gebouw heeft deze huurder wel informatieplicht.  

Er zijn uitzonderingen. Neem bij twijfel contact op met uw bevoegd gezag. De drijver van de inrichting is niet verantwoordelijk voor het nemen van alle energiebesparende maatregelen. Vaak is de gebouweigenaar verantwoordelijk voor de gebouwgebonden (erkende) maatregelen. De gebruiker van het gebouw is verantwoordelijk voor de maatregelen die gerelateerd zijn aan de organisatievoering. Overigens geldt dat er altijd maar één drijver van een inrichting is. Bij één gebouw kunnen er wel twee of meerdere drijvers zijn, maar alleen als er twee of meerdere inrichtingen in dit gebouw zijn. (Bron: handleiding informatieplicht van rvo.)

Wat als ik heel veel inrichtingen heb? Moet ik voor iedere inrichting een aparte invoer in het eLoket doen?

Nee. Voor de grotere vastgoedeigenaren komt er een mogelijkheid tot bulk upload via xml waarmee de database automatisch ingevuld wordt. Dit is een efficiënte werkwijze wanneer u bijvoorbeeld 100 inrichtingen hebt. In de loop van april wordt bekend hoe dit eruit zal zien. Naar verwachting kunt u vanaf mei deze werkwijze hanteren in eLoket. Natuurlijk houdt Nibag u op de hoogte.

Krijg ik een boete als ik te laat ben met rapporteren via eLoket?

Er kunnen dwangsommen worden uitgedeeld. Dit is aan het bevoegd gezag om te bepalen.

Vragen over de informatieplicht energiebesparing?

NEEM CONTACT OP

Hoe zat het ook alweer?

Lees hier alles over de informatieplicht energiebesparing.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht