Rabobank introduceert verplicht energielabel bij nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed

26 oktober 2018

Vanaf 2023 moeten kantoorpanden minimaal energielabel C hebben. De Rabobank gaat een stapje verder. De bank wil namelijk ook verplichte energielabels introduceren bij andere soorten vastgoed. Denk aan winkels, bedrijfshallen en verhuurde woningen. Het doel is om binnen tien jaar een volledig groene financieringsportefeuille te hebben. Hiermee helpt de Rabobank haar klanten om de waarde van hun investering ook in de toekomst op peil te houden of zelfs te verhogen.

Waardevermindering zonder verduurzaming

De Rabobank verwacht dat gebouwen binnen vijf tot tien jaar sterk in waarde zullen dalen wanneer deze niet worden verduurzaamd. Om dit te voorkomen, biedt de bank klanten passende oplossingen. De Rabobank bepaalt samen met partners welke specifieke duurzaamheidmaatregelen er genomen moeten worden en in welk tempo dit het beste gedaan kan worden. Zo blijft ook in de toekomst de waarde van een pand gewaarborgd.

Binnen 10 jaar groen

Het doel is dat de Rabobank binnen 10 jaar een volledig groene portefeuille heeft. Naast commercieel vastgoed financiert de bank een groot deel van de bedrijfsgebouwen in Nederland. Dit betekent dat zo’n 50% van het vastgoed in Nederland over 10 jaar verduurzaamd moet zijn.

Hoe staan uw bedrijfspanden (of die van uw klanten) er voor?

Vergelijk de verduurzamingsslag die iedereen in Nederland zal moeten maken met een reis. Wat heeft u nodig om uw reis te plannen? Uw vertrekpunt, het vervoermiddel en uw eindbestemming. Meten is weten. Weten waar u nu staat, is belangrijk omdat dat bepaalt welke stappen u nog moet maken. Moet u nog een aantal relatief kleine en eenvoudige stappen zetten, of moet u nu al beginnen, zodat u niet in tijdnood komt? En welke maatregelen kan ik nu nemen waar ik later geen spijt van krijg? Vraag nu het energielabel utiliteit aan om uw vertrekpunt vast te stellen. Vervolgens bepalen wij samen het vervoermiddel om op de eindbestemming te komen, die staat immers vast.

Bron: https://www.rabobank.com/nl/press/search/2017/20170921-vergroenen-vastgoed.html

Niet elk pand heeft verplicht een energielabel nodig

Doe de labelcheck!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht