RVV Verduurzaming huurwoningen: opvolger STEP subsidie

09 oktober 2018

Op 1 februari 2019 is de RVV Verduurzaming, de opvolger van de STEP subsidie, van start gegaan. Wat gaat er nu precies voor u veranderen? Wij hebben alles over deze nieuwe regeling voor u op een rij gezet.

RVV Verduurzaming: aan welke eisen moet u voldoen?

  • U bent als corporatie of verhuurder in het bezit van meer dan 50 huurwoningen met een huur onder de liberalisatiegrens (sociale huurwoningen);
  • U betaalt een verhuurderheffing;
  • De Energie-Index van de woningen moet met minimaal 3 stappen worden verbeterd naar minimaal 1,4 (voorheen energielabel B);
  • Afhankelijk van het aantal Energie-Index stappen dat u maakt, moet u een minimale investering per woning doen (zie verder);
  • De renovatiewerkzaamheden moeten binnen 3 jaar na aanmelding zijn afgerond en zijn pas na 1 januari 2019 gestart.

Beschikbare budget voor de RVV Verduurzaming

Voor de RVV Verduurzaming is jaarlijks een budget beschikbaar gesteld:

  • 2019-2021: cumulatief € 156 miljoen, met een maximum van € 78 miljoen in 2019 en 2020
  • Vanaf 2022 structureel € 104 miljoen

Mocht het beschikbare budget overschreden worden, dan kan de regeling aan het begin van het opvolgende kwartaal stopgezet worden. Het eerste kwartaal loopt tot 1 april. Mocht dan het aangevraagde bedrag hoger zijn dan de maximaal beschikbare € 78 miljoen, dan kan dit ten koste gaan van het budget voor de volgende jaren. Theoretisch gezien zou dit kunnen betekenen dat bij veel aanvragen de RVV Verduurzaming regeling tijdelijk niet beschikbaar is.

Hoeveel heffingsvermindering krijgt u?

Hoeveel korting u op de verhuurderheffing krijgt, is gebaseerd op hoeveel de energieprestatie van een huurwoning is verbeterd en uw minimale investering, zie onderstaande tabel.

CategorieAantal Energie-Index stappenHeffingsvermindering per woningMinimale investering verhuurder
19€ 10.000€ 25.000
27 of 8€ 7.000€ 17.500
35 of 6€ 5.000€ 12.500
43 of 4€ 3.000€ 7.500

Loop geen heffingsvermindering mis!

Worden er minder EI-stappen gemaakt dan u heeft aangegeven in uw aanvraag? Dan wordt er geen heffingsvermindering toegekend. Bij meer stappen worden alleen de stappen die in u in uw aanvraag heeft staan meegenomen. Heeft u bijvoorbeeld aangegeven dat u van plan bent 3 stappen te maken, maar dit worden er in werkelijkheid 5, dan krijgt u alsnog maar € 3.000 toegekend. Nibag kan u helpen bij het vaststellen van de haalbaarheid van Energie-Index stappen zodat u geen heffingsvermindering misloopt.

Opvolger van de STEP subsidie

De RVV Verduurzaming is de opvolger van de Stimulering energieprestatie huursector (STEP). Verwacht wordt dat er nog 10% van het budget van de STEP subsidie, zo’n € 40 miljoen, vrij komt. Staat u nog op de wachtlijst voor de STEP subsidie? Houd hier dan rekening mee. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een RVV Verduurzaming aanvraag te doen terwijl u nog op de wachtlijst staat. Nibag helpt u hier graag bij.

Meer weten over de RVV Verduurzaming? Neem dan contact op!

Bron: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/regeling-vermindering-verhuurderheffing/regeling-vermindering-verhuurderheffing-verduurzaming

Hulp nodig bij uw RVV Verduurzaming aanvraag?

Neem contact op

RVV Verduurzaming langer open!

Door de grote hoeveelheid aanvragen werd verwacht dat de RVV Verduurzaming na 1 april niet meer beschikbaar zou zijn. Nu is de dealine verschoven naar 1 juli. Lees hier meer over het uitstellen van de deadline RVV Verduurzaming.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht