Nibag helpt op weg naar duurzaam en aardgasvrij wonen

30 augustus 2019

Nederland staat voor de opgave om jaarlijks 30.000 tot 50.000 woningen energiezuinig en aardgasvrij te maken. Dit is een complexe taak. Daarom heeft Minister Ollongren het programma ‘Proeftuinen aardgasvrije wijken’ ontwikkeld waarmee gemeenten praktijkkennis kunnen ontwikkelen. Nibag gaat samenwerken met de gemeente Hengelo in de ‘De Nijverheid’, een van de geselecteerde wijken die deelneemt aan dit programma.

‘De Nijverheid’ als proeftuin

Nibag onderzoekt de mogelijkheden om de woningen in ‘De Nijverheid’ te verduurzamen en voor te bereiden op aardgasvrij wonen. De woningen in de wijk zijn zeer gevarieerd wat betreft type, bouwkwaliteit en bouwjaar. Er zijn zowel koop- als huurwoningen. Nibag richt zich met name op de eigenaren van een eigen woning.

Bewoners centraal bij de Hengelose proeftuin aardgasvrije wijken

Van belang is dat de bewoners een goed en eerlijk beeld krijgen van de mogelijkheden om hun eigen woning te verduurzamen. Hiervoor wordt eerst de huidige situatie van de woning onderzocht en vastgelegd in een energie-index. Met dit uitgangspunt worden verbeterscenario’s voor de woning en installaties bepaald. Onder andere maatregelen als isoleren, zonnepanelen, warmtepompen en toekomstige aansluiting op stadswarmte worden hierbij bekeken. Het onderzoek verschaft zo de woningeigenaar inzicht in mogelijke aanpassingen aan de woning, kosten, energiebesparing en terugverdientijd en financieringsmogelijkheden middels subsidies en duurzaamheidsleningen. Bij onze aanpak van de Hengelos proeftuin aardgasvrije wijken staat dus de bewoner centraal. Verduurzamen met respect voor de bewoner en de woonomgeving.

Onderzoek en communicatie

Volgend op het technisch onderzoek zorgt Nibag samen met de gemeente Hengelo voor voorlichting in de wijk aan woningeigenaren, bewonersorganisaties en VVE’s. Kernwoorden daarbij zijn kennisuitwisseling, creëren van betrokkenheid en draagvlak, leren door samenwerken.

Voor meer informatie over proeftuin aardgasvrije wijken kunt u contact opnemen met Lars de Jonge |  l.d.jonge@nibag.nl of 088 9 600 900.


Meer weten over proeftuin aardgasvrije wijken?

NEEM CONTACT OP

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht