Sustainable Development Goals
Bij Nibag streven we ernaar om niet alleen onze klanten, maar ook onze samenleving te laten floreren. Wij geloven dat aangenaam werken, wonen en leven mensen gelukkiger maakt en we dragen hier actief aan bij door ons in te zetten voor drie belangrijke Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's): 7, 12 en 15.SDG 7: Betaalbare en duurzame energie
Een op de vijf mensen in de wereld heeft geen toegang tot moderne energie. Zij zijn hiervoor afhankelijk van hout, kool, of dierlijk afval. Daarbij wordt er nog steeds veel energie gewonnen uit olie en gas. Deze grondstoffen zijn schaars én zorgen daarnaast voor een groot percentage van de uitstoot van broeikasgassen. In 2030 moet iedereen toegang hebben tot betaalbare, betrouwbare, duurzame energie (bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie of waterenergie). Co2-uitstoot bij energie beperken, is een van de hoofddoelen om klimaatveranderingen op lange termijn onder controle te houden. Daarbij moet er meer onderzoek gedaan worden naar duurzame vormen van energie en moet de energie-infrastructuur in ontwikkelingslanden verbeterd worden.
Hoe draagt Nibag hier concreet aan bij?
Bij de opdrachten die we met onze klanten uitvoeren ligt de nadruk op het minimaliseren van de energiebehoefte, het inzetten van duurzame energiebronnen en zo efficiënt mogelijk gebruik maken van fossiele brandstoffen. Daarmee werken we niet alleen in lijn met de Trias Energetica, maar ook in de gedachte van SDG Doel 7 en het verbeteren van de energie-efficiëntie (subdoel 7.3). We nemen onze klanten daarom graag mee in deze gedachtegang en proberen zo, samen met alle ketenpartners, dit doel te bereiken.
- Mobiliteit: Ons wagenpark bestaat relatief en absoluut uit steeds meer elektrische auto's. Daarnaast hebben we twee elektrische vouwfietsen. Door onze mobiliteit te elektrificeren beperken we onze CO2-uitstoot.
- Energie inkoop: We proberen onze energie zo duurzaam mogelijk in te kopen. Daarbij zijn al onze kantoren voorzien van energielabel A.
- CO2-footprint: Het beperken van onze CO2-uitstoot is een van onze belangrijkste doelen. Dit doen wij intern door het scheiden van afval en het vervangen van wegwerp artikelen, maar ook door zoveel mogelijk digitaal te werken.
- Warme truiendag: Alle collega's kregen voor kerst onder andere een lekker warme Nibag hoodie. Deze kwam mooi op tijd voor de warme truiendag van 2022.
SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
De voorraad grondstoffen raakt op en de druk op het milieu neemt toe. Dit komt voornamelijk doordat we meer gebruiken dan we hebben én vooral ook meer verspillen. Door meer verantwoord te consumeren en efficiënter te produceren kunnen we deze trend tegengaan. Een circulaire economie, waarbij recycling erg belangrijk is, draagt hier aan bij. Daarnaast is het beperken van afval en voedselverspilling een belangrijke manier om bij te dragen aan dit doel. Ook moet in 2030 iedereen toegang hebben tot kennis en informatie over duurzame ontwikkelingen.
Hoe draagt Nibag hier concreet aan bij?
Om verantwoorde consumptie en productie te realiseren is bewustwording bij de eindgebruiker essentieel. Die bewustwording proberen we zo breed mogelijk op gang te helpen. Zo zijn er verschillende initiatieven opgezet om afvalproductie te beperken en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te stimuleren.
- Duurzame bedankjes: In samenwerking met BrabantWonen en Heimstaden boden we bewoners die thuisbleven voor de inspectie een klein bedankje aan. Doordat wij niet meermaals op en neer hoefden te rijden konden wij onze CO2-uitstoot beperken.
- Intern: Intern proberen we zo min mogelijk afval te produceren. Naast afvalscheiding gebruiken we herbruikbare artikelen. Bij ons op kantoor vind je geen kartonnen bekertjes, maar porseleinen kopjes. Daarnaast hebben al onze collega's een Dopper en een broodtrommel gekregen. Ook wijzen we collega's regelmatig op bewust printgedrag en stimuleren we waar mogelijk digitaal werken. Ook verzorgen we duurzaam fruit op de werkvloer.
- CO2-footprint: Door onze CO2-voetprint zo klein mogelijk te houden kunnen we een bijdrage leveren aan het verlagen van de voetafdruk op heel de aarde. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat alle kleine beetjes helpen. Daarbij proberen we andere te inspireren hetzelfde te doen. Wat we precies allemaal doen om onze CO2-uitstoot te beperken kun je hier lezen.
SDG 15: Leven op het land
We hebben maar één aarde waar we zuinig mee om moeten gaan. De bescherming, het herstel en duurzaam beheer van ons ecosysteem en de biodiversiteit is van groot belang om nog generaties mee te kunnen. Hierdoor kunnen we de gevolgen van klimaatverandering en bevolkingsdruk verminderen. Dit SDG doel richt zich dan ook op het beschermen, herstellen en bevorderen van het vasteland, bossen en wouden. Daarnaast richt het zich op het bestrijden van woestijnvorming, stoppen van landdegradatie en het verlies aan biodiversiteit een halt toe roepen.
Hoe draagt Nibag hier concreet aan bij?
Bij Nibag hechten we veel waarde aan een aangenaam leven, niet alleen vanuit ons werk, maar ook vanuit een persoonlijke motivatie. Daarom nemen we initiatieven om het leven op het land te stimuleren, ook al raken die niet direct aan onze werkzaamheden, zoals het faciliteren van een groenstrook en het plaatsen van insectenhotels. Ook ons elektrische wagenpark, in combinatie met duurzame energie-inkoop, draagt bij aan een betere luchtkwaliteit met meer kans voor gevoelige ecosystemen.
- Duurzaamheidsprijzen: Sinds een aantal jaar belonen we onze meest duurzame klanten met de Duurzaamheidsprijs. In 2020 bestond deze uit speciaal voor ons duurzaam gebrouwen bier van brouwerij Muilpeer. In 2021 kregen de winnaars een insectenhotel cadeau. Middels de duurzaamheidsprijs proberen we klanten, maar ook collega's te stimuleren om continu na te blijven denken over duurzaamheid.
- Groeipapier: Al onze relaties kregen een kaart gemaakt van groeipapier. Dit papier bevat bloemzaad en is volledig composteerbaar. Wanneer de kaart in de grond gelegd wordt breekt deze vanzelf af en komen er na verloop van tijd bloemen voor terug. Goed voor de biodiversiteit én je krijgt er ook nog eens iets moois voor terug.
- Help de vogels: De relatiegeschenken die we aan het eind van het jaar uitdeelden waren gericht op het thema: 'help de vogels de winter door'. Er waren verschillende opties, die allemaal bijdroegen aan een fijne leefomgeving voor de vogels. Zo was er de keus voor een wijnkist, die ook als vogelhuisje gebruikt kon worden, of pakketten om zelf vetbollen te maken.