Isolatiematerialen: keuzestress of appeltje-eitje?

16 februari 2017

Voor gevels, daken en vloeren is er een ruim aanbod aan isolatiematerialen op de markt. Welke materialen worden het meest gebruikt? En wat zijn de voor- en nadelen? Buurkracht heeft onze collega Marloes Bosman geïnterviewd en geeft een basisles isolatiematerialen.

Wat gaat er over het algemeen in de spouw?
Marloes: “Bij het naïsoleren van spouwmuren vanaf 3,5 cm dik voeren een paar materialen de boventoon: glaswolvlokken en EPS-parels, bolletjes van piepschuim. Deze materialen kun je door gaten in de voegen in de spouwmuur spuiten. Is je spouw smaller dan 3,5 cm, dan is PUR-schuim een goed alternatief.”

Wol of parels?
“Het isolatievermogen van glaswol en EPS-parels ligt dicht bij elkaar. Glaswol houdt geluid iets beter tegen, wat een overweging kan zijn als je aan een drukke weg woont. EPS-parels zijn iets minder gevoelig voor vocht en schimmels. Beide materialen zitten stevig geklemd of gelijmd in de spouw. Dat heeft als voordeel dat je, bijvoorbeeld bij een verbouwing, een stuk uit de muur kunt halen, zonder dat de isolatielaag in de rest van de muur dan in elkaar dreigt te zakken.”

PUR, is dat niet slecht voor je gezondheid?
“De gezondheidseffecten van PUR zijn, mede naar aanleiding van negatieve publiciteit, uitvoerig onderzocht. Daar zijn geen aanwijzingen uit gekomen dat PUR schadelijk is voor de gezondheid. Als het goed wordt aangebracht, in de juiste verhoudingen tussen de bestanddelen, is het gewoon een verantwoorde manier van naïsoleren. En als je een gecertificeerd bedrijf kiest, kun je er zeker van zijn dat dat gebeurt.”

Er zijn toch ook veel alternatieven?
“Zeker, je hebt bijvoorbeeld kurk, hennepvezels, stro en schapenwol. Honderd procent natuurlijk maar vaak moeilijk toe te passen in bestaande bouw – tenzij je aan buiten- of binnengevelisolatie denkt – en meestal duurder.”

Welke materialen zijn geschikt voor dakisolatie?
“Met een hellend dak is isolatie aan de binnenkant met glas- of steenwol het makkelijkst. Als je een beetje handig bent, kun je dat ook zelf aanbrengen. Bij bouwmarkten kun je daar kant-en-klaar platen en platen die je zelf afwerkt met gipsplaten voor krijgen. Maar het beste is eigenlijk isolatie aan de buitenkant, ook bij platte daken. Dat is duurder, maar als je toch je dak laat vervangen, is het zeker de overweging waard. Dan kom je bij ongeveer dezelfde materialen uit als met spouwmuurisolatie. Je kunt eventueel ook parels tussen je dakpannen en het dakbeschot spuiten, maar daar is vaak maar weinig ruimte. En dus krijg je maar een dunne laag isolatie. Controleer altijd de bestaande dakopbouw, want in sommige gevallen heb je een dampremmende folie of klimaatfolie nodig om vochtproblemen te voorkomen.”

Welke materialen zijn het meest gebruikelijk voor vloerisolatie?
“Voor vloerisolatie is Tonzon heel populair; dat zijn een soort luchtzakken met aluminiumfolie. Voordeel is dat je dit vrij makkelijk zelf kunt aanbrengen. Nadeel is dat het redelijk kwetsbaar materiaal is. PUR wordt ook veel gebruikt voor vloerisolatie, net als glas- en steenwol. Deze materialen zijn wat vochtgevoeliger en je kunt er minder gemakkelijk zelf mee aan de slag. In alle gevallen is het verstandig om eerst te controleren of de leidingen in je kruipruimte nog goed zijn, want als je eenmaal isolatie hebt aangebracht, kom je daar niet meer al te makkelijk bij.”

En ten slotte: voor bodemisolatie?
“Als je kruipruimte lager is dan 40 centimeter kun je ook isolatie aanbrengen op de bodem in plaats van aan de onderkant van je vloer. Dat heeft minder effect dan vloerisolatie, maar het helpt wel. De meest gebruikte materialen voor bodemisolatie zijn EPS-parels, chips en schelpen. Parels en chips hebben een iets hogere isolatiewaarde en laten zich makkelijker gelijkmatig over de vloer verdelen. Schelpen zijn weer heel goed om optrekkend vocht tegen te gaan. Ook dat werkt comfortverhogend.”

Bron: Buurkracht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marloes Bosman via | m.bosman@nibag.nl of 088 9 600 900.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht