Energielabel U (EPA-U) aanvragen

Het hebben van een EPA-U label is sinds 2008 verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een utiliteitsgebouw. Vanaf 2015 worden er ook daadwerkelijk boetes opgelegd die voor utiliteitspanden kunnen oplopen tot meer dan € 20.000,-. Onder utiliteitsbouw worden onder meer kantoor-, winkel-, en bedrijfspanden verstaan. Niet elk pand is echter labelplichtig. Daarom beoordeelt Nibag altijd of uw pand een EPA-U label moet hebben volgens de wettelijke vereisten, zodat u geen onnodige kosten maakt.

EPA-U aanvragen in 3 stappen

Waar u de aanvraag van een definitief energielabel voor uw woning volledig zelf online kunt regelen, gaat dat bij het EPA-U label iets anders:

  1. U vult ons aanvraagformulier in. Wij beoordelen of uw pand in aanmerking komt voor vrijstelling van het energielabel. Zo niet, dan ontvangt u van ons een offerte.
  2. Na uw goedkeuring op onze offerte wordt de afspraak voor de inspectie ingepland.
  3. De informatie uit de inspectie en bouwkundige tekeningen wordt verwerkt in de rekensoftware. Het energieprestatiecertificaat wat daaruit volgt, wordt geregistreerd in de landelijke database en u ontvangt  deze vervolgens per e-mail.

Kiest u voor kwaliteit of duurkoop?

Let op! Bovenstaand is een voorbeeld. Prijzen kunnen per pand verschillen.

Bij de zogenaamde prijsvechters lijkt het alsof u snel en goedkoop een EPA-U label aanschaft. De praktijk leert dat dit vaak niet het geval is. Een prijsvechter gaat in de meeste gevallen voor snel geld verdienen. Nibag daarentegen gaat voor langdurige relaties door kwaliteit te leveren.

Vanaf 2023 moet uw kantoorpand bijvoorbeeld minimaal een energielabel C hebben. Grote kans dus dat u nu op zoek bent naar iemand die dit EPA-U label kan opstellen. Bij een prijsvechter betaalt u vaak een lage prijs, maar niet voor kwaliteit. Een prijsvechter doet het liefst het minimale dat benodigd is voor een energielabel om de kosten zo laag mogelijk te houden. De kans is daardoor groot dat u een energielabel krijgt wat lager is dan dat u daadwerkelijk hoort te krijgen. Met het negatieve resultaat dat u extra moet investeren om uw kantoorpand klaar te krijgen voor 2023, terwijl het pand vaak al beter zou scoren wanneer die extra zaken wel opgenomen zouden worden.

Laat uw pand door Nibag inspecteren, dan nemen onze deskundige inspecteurs alle zaken mee die belangrijk zijn bij het opstellen van een energielabel. Zo bent u ervan verzekerd dat uw pand het juiste EPA-U label krijgt. Hierdoor kan het zomaar zijn dat u geen extra investering hoeft te doen om toch tot dat C-label te komen.

Certificaten


  • Gegevens aanvrager

  • Gegevens pand

  • Graag ontvangen wij (indien mogelijk) plattegronden en/of geveltekeningen van het utiliteitspand waarvoor u een energielabel aanvraagd.

    Deze kunt u ons opsturen via We-Transfer. Klik op de 3 puntjes links naast de knop "versturen" en selecteer: "Versturen als link". Zet de WeTransferlink hierboven in het toelichtingenveld.

Contactpersoon

Bas Albers

Bas Albers
Adviseur

Tel: 088 9 600 900
E-mail: b.albers@nibag.nl