BENG berekening

BENG staat voor "Bijna Energie Neutrale Gebouwen". In Nederland is het sinds 2021 verplicht om voor nieuwe woongebouwen een BENG-berekening uit te voeren om aan de energieprestatie-eisen te voldoen. Deze berekening beoordeelt de energie-efficiëntie van het gebouw en is noodzakelijk voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Nibag biedt ondersteuning van de vergunningsaanvraag tot aan de oplevering, zodat jouw project aan alle eisen voldoet.

Vergunningsfase: BENG berekening voor omgevingsvergunningen

Tijdens de vergunningsfase moet worden vastgesteld of het woongebouw aan de BENG-eisen voldoet. Deze BENG-berekening biedt ontwerpers en architecten vroegtijdig inzicht in de energieprestaties van hun ontwerp en is een vereiste voor het indienen van de omgevingsvergunning, die door een gekwalificeerde EP-adviseur moet worden geregistreerd bij het RVO. De BENG-eisen voor nieuwbouwwoningen zijn vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de verhouding tussen de thermische schil en het gebruiksoppervlak en bestaan uit vier indicatoren:

1.    Energiebehoefte (EP1): De energiebehoefte voor verwarming en koeling bepaalt de energiebehoefte in de energieprestatieberekening. De mate van isolatie, de verhouding glas ten opzichte van dichten geveldelen, de mate van kierdichting en tevens de aanwezigheid van koudebruggen spelen hierbij een rol. 
2.    Primair fossiel energiegebruik (EP2): Het primair fossiel energiegebruik is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding en ventilatoren. 
3.    Aandeel hernieuwbare energie (EP3): Het aandeel hernieuwbare energie in procenten wat aangeeft welk deel van het totale energiegebruik van het gebouw afkomstig is van hernieuwbare bronnen.
4.    TO-juli: Een indicatief cijfer dat het risico op oververhitting door zonnestraling in het gebouw aangeeft. 

Door al tijdens de vergunningsfase rekening te houden met deze indicatoren, kunnen gebouwen worden ontworpen die voldoen aan de BENG-eisen. Indien het gebouw niet direct aan deze indicatoren voldoet, kunnen aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals het verlagen van de U-waarde van ramen en deuren, zonwerende beglazing, het toepassen van screens, het verlagen van QV10 (infiltratiewaarde), extra zonnepanelen, enzovoort. De adviseurs van Nibag kunnen jou helpen bij het vinden van passende oplossingen die zo min mogelijk invloed hebben op het ontwerp. Dankzij onze uitgebreide ervaring in diverse bouwprojecten kunnen we doelgericht berekeningen uitvoeren die voldoen aan de BENG-eisen.

Opleverfase: gebouwdossier en definitief energielabel

Naarmate een woongebouw de opleverfase nadert, moet worden aangetoond dat hetgeen wat tijdens het ontwerp is bedacht, ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Tijdens de opleveringsfase wordt een controle uitgevoerd om te waarborgen dat het gebouw voldoet aan de BENG-eisen. Dit houdt in dat de bouwer een dossier moet opbouwen bestaande uit foto's en documenten. Bij de oplevering wordt dit dossier overhandigd aan de EP-adviseur, die vervolgens het energielabel kan afronden en registreren.

Nibag kan jou helpen met het opstellen en bijhouden van dit dossier, aan de hand van een checklist van benodigde foto’s en documenten. Daarnaast kunnen wij ondersteuning bieden bij het vastleggen van de gerealiseerde maatregelen en prestaties, om uiteindelijk het energielabel af te ronden en te registreren. 

IP240704LH1-013

Ondersteuning van begin tot eind

Onze expertise ligt in het begeleiden van het proces vanaf de vergunningsaanvraag tot aan de oplevering, zodat jouw project aan alle energieprestatie-eisen voldoet en succesvol wordt afgerond. 

Data op orde Nibag
IP240704LH1-013
Data op orde Nibag

Advies nodig?

Heb je vragen of advies nodig?
Neem dan contact op met onze projectleider.

Envelop w.valk@nibag.nl
telefoon wit 06 29 58 15 94
Neem contact op
Wouter staat voor je klaar!
Contact Wouter