Meetcertificaten conform de NEN 2580 methodiek

De NEN 2580 meting is de Nederlandse norm voor het bepalen van de oppervlakte en de inhoud van een gebouw. Deze meting is ontwikkeld om misverstanden en interpretatieverschillen bij de berekeningen van oppervlaktes te voorkomen. Met dit officiële meetcertificaat weet u dus precies de oppervlakte van uw vastgoed en komt u niet (achteraf) voor verrassingen te staan. Daarnaast kan de verkregen informatie makkelijk vergeleken worden met andere gepubliceerde gegevens en kengetallen.

Verplichte NEN 2580 meting

Op basis van de Woningwet dienen woningcorporaties per 1 januari 2021 hun vastgoed te waarderen aan de hand van de NEN 2580 methodiek. Hetzelfde geldt voor gemeentes . Alleen is hiervoor de deadline al op 1 januari 2022. Moet u voldoen aan deze wetgeving? Dan is het slim om deze metingen te combineren met andere geplande werkzaamheden.  Haak daarom, voor zover dat kan, aan bij bestaande processen.

Daarnaast kan het handig zijn om het exacte oppervlak van uw vastgoed te weten. Bijvoorbeeld om erachter te komen hoeveel oppervlakte van uw pand u nu daadwerkelijk kunt verhuren. Ook tal van (brandveiligheids)normen, calculaties en vergelijkingen zijn gerelateerd aan de oppervlakte en inhoud van uw pand.

NEN 2580 meting door Nibag

Om een meetcertificaat op te kunnen stellen, moet uw pand eerst ingemeten worden. Hiervoor komt één van onze NEN specialisten graag bij u langs. Bij de metingen wordt volgens vaste definities gewerkt, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen bruto en netto vloeroppervlak (BVO, NVO), gebruiksoppervlak (GO) en verhuurbaar vloeroppervlak (VVO). Wij kunnen voor verschillende bouwtypen meetcertificaten opstellen. Denk aan kantoor- en winkelpanden, maar ook bedrijfsruimtes, scholen en woningen.

Werkzaamheden binnen de NEN 2580 meting omvatten:

  • Verzamelen van benodigde gegevens;
  • Maken van afspraken met gebouwbeheerders en/of huurders;
  • Controleren of de indeling van het gebouw overeenkomt met de bestaande tekeningen;
  • Bepalen van de exacte maatvoering met behulp van laser meetapparatuur;
  • Bepalen van de bruto vloeroppervlakte per ruimte type per gebouw;
  • Vermelden van het vastgestelde bruto vloeroppervlakte op een overzicht per gebouw: het zogenaamde meetcertificaat;
  • Opstellen uitgewerkte plattegronden per ruimte.

Voor wie wij o.a. werken:

Bestaande bouw of nieuwbouw?

Bij een gebouw dat zich nog in de bouwfase bevindt, kunnen wij de nodige informatie vanaf tekeningen analyseren (type B), zodat dit tijdens de bouw gecontroleerd en geverifieerd kan worden. Bij bestaande bouw voeren wij een opname op locatie uit (type A) en vergelijken dit met bestaande tekeningen. Dit leidt tot het opstellen van een meetcertificaat conform de NEN 2580 meting richtlijn.

Combineer met andere werkzaamheden!

Een NEN 2580 meting kan eenvoudig met één van onze andere diensten gecombineerd worden. Omdat onze inspecteur tijdens een bezoek meerdere gegevens ophaalt, slaat u twee vliegen in één klap. Wij denken graag met u mee over hoe u de NEN 2580 kunt combineren met geplande werkzaamheden.

WWS en NEN 2580
Een goed voorbeeld hiervan is de combinatie WWS en NEN 2580. Op die manier krijgt u een meetcertificaat conform de NEN 2580 richtlijn en tegelijkertijd ook een WWS-puntentelling op basis van de nieuwe WWS-systematiek, terwijl de inspecteur maar één keer langs hoeft te komen.

Energielabels en NEN 2580
Hetzelfde geldt voor het bepalen van de Energie-indexen van uw vastgoed. Moet deze (opnieuw) bepaald worden, dan kan onze inspecteur tegelijkertijd ook de metingen voor de NEN 2580 verrichten!

Meer weten?

Meer weten over de NEN 2580 meting? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ramon Grootelaar | r.grootelaar@nibag.nl of 06 29 58 16 45.

Meer weten over een NEN 2580 meting?

Vul dan onderstaand contactformulier in.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht