Energie Prestatie Keuring

De EPK is kort voor Energie Prestatie Keuring. Dit advies geeft u inzicht in energiebesparende maatregelen voor uw vastgoed die u op korte termijn kunt terugverdienen. Namelijk binnen vijf jaar! Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

De EPK is (vooralsnog) niet verplicht, maar wel een uitstekend middel om  periodiek te toetsen of u voldoet aan de Wet Milieubeheer. Deze wetgeving verplicht bedrijven om energiebesparende maatregelen uit te voeren met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. U kunt de EPK dus ook gebruiken om de Omgevingsdienst te laten zien dat u voldoet aan uw verplichting. U moet voldoen aan de Wet Milieubeheer wanneer er op vestigingsniveau meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas wordt gebruikt. Uiteraard kunt u in overleg ook de maatregelen met een langere terugverdientijd mee laten nemen. Zo heeft u een nog vollediger overzicht van uw mogelijkheden m.b.t. energiebesparing.

Eigenlijk is de EPK het kleine broertje van de Energie audit. De Energie audit behelst ten eerste het opstellen van een energiebalans en een weergave van de verschillende energiestromen. Hiermee wordt vastgesteld waarmee de grootste winst te behalen is. Ten tweede worden er energiebesparende maatregelen geformuleerd, waarbij kosten, baten, terugverdientijd en CO2 besparing inzichtelijk wordt gemaakt. De EPK slaat het eerste deel over, en start gelijk met het overzicht van maatregelen. Dit is met name een interessante aanpak voor kleinere gebouwen met een niet al te complexe energiebalans.

De EPK is ook interessant als u niet hoeft te voldoen aan de Wet Milieubeheer. Ook voor kleine organisaties valt er namelijk veel te energie besparen. De EPK biedt u namelijk in één oogopslag zicht op uw besparingspotentieel. En vaak komen er toegankelijke  maatregelen aan het licht die slechts een lage investering kennen.

Wij zetten de voordelen van de EPK op een rij:

  • In een oogopslag zicht op uw energiebesparingpotentieel binnen vijf jaar;
  • De meest interessante investeringen in uw vastgoed op een rijtje gezet;
  • Ontzorging met betrekking tot uw bewijsplicht voor de Wet Milieubeheer;
  • De uitgelezen kans om uw klanten en partners te laten zien dat u ‘groen’ bezig bent.

Heeft u behoefte aan een uitgebreider advies inclusief energiebalans en handvatten voor strategisch beleid? Kijk eens naar onze Energie Route of de Energie Audit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marloes Bosman | m.bosman@nibag.nl of 06 39 65 56 91.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht