Energie Prestatie Keuring

EPK is kort voor Energie Prestatie Keuring. Dit advies geeft u inzicht in energiebesparende maatregelen voor uw vastgoed die u op korte termijn kunt terugverdienen. Namelijk binnen vijf jaar! Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

Wat is EPK?

De EPK behelst een beknopt energieonderzoek waarbij energiebesparende maatregelen worden geformuleerd. Van deze maatregelen worden kosten, baten, terugverdientijd en CO2besparing inzichtelijk gemaakt. Dit is met name een interessante aanpak voor kleine gebouwen met een niet al te complexe energiebalans.

Voor grotere gebouwen met een meer complexe energiebalans is de energie audit interessant. Dit is de grote broer van de EPK, die middels een uitgebreider onderzoek een goed beeld geeft van de energiehuishouding. De energie audit start met het opstellen van een energiebalans en een weergave van de verschillende energiestromen. Hiermee wordt vastgesteld waarmee de grootste winst te behalen is. Ten tweede worden de energiebesparende maatregelen geformuleerd, net als bij de EPK.

Waarom de EPK laten uitvoeren?

De Energie Prestatie Keuring is (vooralsnog) niet verplicht, maar wel een uitstekend middel om periodiek te toetsen of u voldoet aan de Wet Milieubeheer. Deze wetgeving verplicht bedrijven om energiebesparende maatregelen uit te voeren met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. U kunt de EPK dus ook gebruiken om de Omgevingsdienst te laten zien dat u voldoet aan uw verplichting. U moet voldoen aan de Wet Milieubeheer wanneer er op vestigingsniveau meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas wordt gebruikt. Uiteraard kunt u in overleg ook de maatregelen met een langere terugverdientijd mee laten nemen. Zo heeft u een nog vollediger overzicht van uw energiebesparingsmogelijkheden.

De EPK is ook interessant als u niet hoeft te voldoen aan de Wet Milieubeheer. Ook voor kleine organisaties valt er namelijk veel energie te besparen. De EPK biedt u in één oogopslag zicht op uw besparingspotentieel. Vaak komen er ook nog eens toegankelijke  maatregelen aan het licht die slechts een lage investering kennen.

De voordelen van de Energie Prestatie Keuring

  • In een oogopslag zicht op uw energiebesparingpotentieel binnen vijf jaar;
  • De meest interessante investeringen in uw vastgoed op een rijtje gezet;
  • Ontzorging met betrekking tot uw bewijsplicht voor de Wet Milieubeheer;
  • De uitgelezen kans om uw klanten en partners te laten zien dat u ‘groen’ bezig bent.

Heeft u behoefte aan een uitgebreider advies inclusief energiebalans en handvatten voor strategisch beleid? Kijk eens naar onze Energie Route of de Energie Audit.

Voor meer informatie over de EPK kunt u contact opnemen met Marloes Bosman | m.bosman@nibag.nl of 06 39 65 56 91.

Meer weten over de EPK?

NEEM CONTACT OP

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht