Energie audit

De energie audit is een verplicht energiebesparingsonderzoek voor grote bedrijven. Deze verplichting komt voort uit de Europese E.E.D. (de Energy Efficiency Directive) en is geïmplementeerd in de Nederlandse regelgeving middels de ‘tijdelijke regeling’. Heeft uw bedrijf meer dan 250 fte’s en/of 50 miljoen omzet en 43 miljoen balanstotaal? Dan bent u verplicht om een energie audit te laten uitvoeren.

Wat is een energie audit?

Bij een energie Audit worden het actuele energieverbruik van uw onderneming en de mogelijkheden voor energiebesparing in kaart gebracht. Het doel hiervan is om bewustwording te creëren en het inzicht in mogelijke besparingsmogelijkheden te vergroten. De energie audit moet elke vier jaar worden uitgevoerd. De rapportage geeft een beschrijving van de huidige situatie van de energiehuishouding en draagt mogelijke energiebesparingsmaatregelen aan, zowel  per vestiging als ondernemingsbreed. Op organisatieniveau worden de volgende aspecten meegenomen:

  • Een energiebalans van de gehele onderneming;
  • Een beschrijving van het beleid;
  • Een omschrijving van het vervoer (zowel zakelijk als woon-werk);
  • Voor gemeentes worden ook openbare werken (gemalen, openbare verlichting, etc.) in kaart gebracht.

Per vestiging worden de volgende onderdelen gegeven:

  • Een beschrijving van het energieverbruik van het gebouw, en van de processen die in het gebouw plaatsvinden;
  • Overzichtelijke energiebalansen die in één oogopslag laten zien naar welke deelposten de energie gaat;
  • Verdeling energieverbruik over de deelposten per locatie (verwarming, koeling, ventilatie, verlichting, apparatuur, andere grote verbruikers, en mogelijk een restpost);
  • Invloedsfactoren energieverbruik (openingstijden, graaddagen, BVO);
  • Mogelijke energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.

Een energie audit op maat

Met de energie audit voldoet u aan uw verplichting én heeft u bovendien inzicht in de mogelijke energiebesparing voor uw bedrijf. Wij bieden op maat gemaakt advies. Zo wordt in de adviesvorming rekening gehouden met de eigendomssituatie van uw vestigingen. Immers gaat een huurder zijn kantoor niet isoleren. Zo levert de rapportage maatregelen waar u zelf iets mee kunt. Indien er meerdere uniforme vestigingen zijn, kunnen we de maatregelen in overleg steekproefsgewijs bepalen. We zetten graag de opties voor u op een rijtje. Zo kunt u rekenen op een advies dat zowel inhoudelijk als kostentechnisch voldoet aan uw wensen.

Aanvullende mogelijkheden

Wilt u een breder onderzoek dan de energie audit? Onze Energieroute biedt u een nog breder op maat gemaakt advies. Zo nemen we voor beleggers de GRESB benchmark mee in het onderzoek. Voor woningcorporaties beoordelen we het strategisch voorraadbeheer en hoe het beheer van energielabels hieraan bijdraagt. Voor gemeenten nemen we ook openbare werken onder de loep. Daarnaast kunnen we de energiehuishoudscan en verlichtingsscan in de rapportage integreren.

Meer weten? Lees hier alles over wat de energieroute voor u kan betekenen.

Wilt u juist een beknopt advies dat inzicht geeft in laaghangend fruit? Kijk dan eens naar de Energie Prestatie Keuring.

Meer informatie? Of wilt u weten of u auditplichtig bent? We denken graag met u mee! Voor al uw vragen over de energie audit kunt u contact opnemen met Marloes Bosman | m.bosman@nibag.nl of 06 39 65 56 91.

Meer weten over de energie audit?

NEEM CONTACT OP

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht