Banner Nibag 66

Blowerdoortest

Een blowerdoortest wordt gebruikt om kieren en lekkages in een woning op te sporen. Zo kan vastgesteld worden hoe luchtdicht een woning daadwerkelijk is. Met een grote ventilator blazen wij lucht in of uit de woning. Hierdoor ontstaat een luchtdrukverschil, wat ervoor zorgt dat lucht door eventuele lekken – zoals kieren of andere openingen – gaat stromen. Vervolgens meten wij met speciale apparatuur of er lucht weglekt uit de woning en op welke plaatsen dit gebeurt. Deze luchtlekken kunnen vervolgens gericht aangepakt worden.

Advies nodig? Over ons
Ga gelijk naar:

Wanneer laat je een blowerdoortest uitvoeren?

Om te voldoen aan wettelijke eisen bij nieuwbouw
Nieuwbouw moeten voldoen aan de wettelijke eisen voor energiezuinigheid vastgelegd in het Bouwbesluit. Hoe energiezuinig een woning is, wordt bepaald door middel van het Energie Prestatie Coëfficiënt. Wanneer nieuwbouw niet voldoet aan de wettelijk vastgelegde EPC, dan kan een blowerdoortest uitkomst bieden. Met deze test krijg je inzicht in of en waar de luchtlekken zitten die de EPC score omlaag brengen en kunnen deze kieren of andere openingen afgedicht worden, zodat wel aan de wettelijke eisen voldaan wordt.

Voor het behalen van een passiefhuiscertificaat
Bij een nul-op-de-metingwoning wil je dat er zo min mogelijk lucht naar buiten ontsnapt om zo een stabiel binnenklimaat – voor de verschillende seizoenen – te realiseren. Met een blowerdoortest kun je zien of er nog luchtlekken zijn die afgedicht dienen te worden en kun je deze gericht aanpakken. Voor het behalen van een passiefhuiscertificaat is het zelfs verplicht om deze test uit te voeren. 

Na renovatie
Wanneer je geïnvesteerd hebt in een energiezuinige woning, wil je daar ook het maximale rendement uit halen. Als blijkt dat na renovatie maatregelen minder energiebesparend blijken dan verwacht, kan een blowerdoortest ingezet worden om te bepalen of een luchtlek hiervan de oorzaak is.

Wanneer is een blowerdoortest verplicht?

  • Bij het aanvragen van een passiefhuiscertificaat.
  • Bij het aantonen van de luchtdichtheid voor een EPC-keuring.
  • Bij het aantonen van de luchtdichtheid een EPB-aangifte.

Daarom ook een blowerdoortest uitvoeren

Het uitvoeren van een blowerdoortest biedt meer voordelen dan alleen het voldoen aan wettelijke eisen. Hieronder een aantal situaties waarbij deze test ook ingezet kan worden. 


Energiebesparing: Door luchtlekken op te sporen en af te dichten, voorkom je dat er onnodig veel warmte verloren gaat. Met een goed uitgevoerde blowerdoortest kan je zo flink besparen op je energiekosten. Niet alleen goed voor het milieu dus, maar ook voor je portemonnee!

Verbetert wooncomfort: Een kierdicht huis zorgt voor een stabiele binnentemperatuur en verbetert daarmee het wooncomfort. Daarnaast heeft een goed geïsoleerd gebouw minder geluidsoverlast van bijvoorbeeld verkeerslawaai en geluid van buren.

Beter energielabel: Het afdichten van kieren en gaten kan je het energielabel van een gebouw verbeteren. Goed voor het milieu en de waarde van het pand!

Hoe verloopt een blowerdoortest?

Stap 1: de blowerdoortest wordt geplaatst
Voordat we de blowerdoortest uitvoeren, zorgen we ervoor dat alle kanalen waardoor lucht kan ontsnappen, dichtgezet worden. Vervolgens plaatsen we een speciaal frame met daarin een opening voor een ventilator – de blowerdoor – in de deuropening. Zo kan lucht op een gecontroleerde manier naar buiten of binnen worden geblazen.

Stap 2: het creëren van drukverschillen
De ventilator van de blowerdoor wordt aangesloten op speciale meetapparatuur, zodat er gemeten kan worden hoeveel lucht er uit de woning ‘lekt’. Door verschillende luchtdrukniveaus te gebruiken, kan onze adviseur nauwkeurig meten hoeveel lucht er via kieren en andere openingen uit een pand ontsnapt. Hierdoor kunnen wij zelfs het kleinste luchtlek identificeren. De totale test duurt ongeveer één uur. 

Stap 3: het vaststellen van luchtlekken
Op basis van de blowerdoortest stelt onze adviseur een rapportage op met daarin zijn bevindingen, inclusief eventuele verbetervoorstellen voor het luchtdicht maken van het pand. Bij een blowerdoortest meten wij de QV 10-waarde volgens de normen NEN 2686 en NEN-EN 13829. Dit betekent dat de resultaten van onze blowerdoortest voldoen aan de wettelijke eisen die worden gesteld bij bijvoorbeeld een EBP-aangifte of een EPC-keuring. 

Advies nodig?

Onze klanten

Logo Salland Wonen
Logo Wonen Limburg
bouwbedrijf versteegden logo
Dura Vermeer loho
Hazenberg - logo-1
Jongen Venlo - logo

Veelgestelde vragen blowerdoortest

Wat zijn de kosten van een blowerdoortest?
De kosten voor een blowerdoortest zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte en de complexiteit van het object en de vereiste infiltratiewaarde. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie hierover.

Wat betekent QV10?
Met de QV10-waarde wordt aangegeven hoe luchtdicht een gebouw is. Een lage QV10-waarde betekent een hoge luchtdichtheid. Met een blowerdoortest kan gemeten wat de QV10-waarde van een gebouw is en daarmee dus ook hoe luchtdicht deze is. 

Is een blowerdoortest verplicht?
In sommige gevallen kan een blowerdoortest verplicht zijn, bijvoorbeeld wanneer er voldaan moet worden aan de eisen van het Bouwbesluit en de BENG-normen. Ook wordt het uitvoeren van een blowerdoortest sterk aangeraden bij renovatieprojecten.

In welke provincies verzorgen jullie een blowerdoortest?
Wij werken door heel Nederland.

Hoe bereid ik me voor op een blowerdoortest?
Voordat een blowerdoortest uitgevoegd kan worden, is het handig dat wij een aantal gegevens van ontvangen, zodat de test veilig uitgevoerd kan worden én de juiste resultaten oplevert. Graag ontvangen wij voor aanvang van de test de tekeningen en plattegronden van de woning, zodat wij ons op de test kunnen voorbereiden. 

Hoe ziet het resultaat van een blowerdoortest eruit?
Na afloop van de blowerdoortest ontvang je een rapportage met daarin onder andere, de meetmethode, de gemeten infiltratiewaarde en eventuele verbeteringsmogelijkheden.

 

Advies nodig?

Heb je vragen of advies nodig?
Stuur onze adviseur Rob een mail of bel ons.

Enveloppe wit r.mensink@nibag.nl
telefoon wit_svg2 088 9 600 900
Contact
Vragen?
Bel ons
Contact Algemeen 1