WWS en energielabel van invloed op maximum huur

 

Om de hoge huurprijzen in de vrije sector enigszins aan banden te leggen, wil het kabinet het woningwaarderingsstelsel in gaan zetten. Vanaf 2024 wordt daarom de liberalisatiegrens verhoogt van 149 naar 187 punten om zo excessen uit de markt te halen. Daarnaast gaat de hoogte van het energielabel invloed hebben op de WWS-puntentelling om zo het verduurzamen van huurwoningen te stimuleren.

Effect WWS in de praktijk

De huurprijs wordt nu al op basis van de WWS-puntentelling berekend. Hierbij bepaalt de liberalisatiegrens de hoogte van de huurprijs. Zit je hier boven, dan mag de huur vrij bepaald worden. Anders wordt er gerekend met een maximum huurprijs. Vanaf 1 januari 2024 gaat bij een nieuw huurcontract de liberalisatiegrens omhoog van 149 naar 187 punten. De maximum huur geldt nu nog voornamelijk voor de sociale huur, maar door de verhoging van de liberalisatiegrens gaat dit ook voor een deel van de middenhuur gelden. Wat betekent dit dan in de praktijk? Als blijkt uit de WWS-puntentelingen dat het aantal huurpunten minder is dan 187 punten, dien je bij een nieuw contract vanaf 2024 de huurprijs te verlagen.

Laag energielabel? Dan krijg je minder punten

Naast dat de liberalisatiegrens verandert, gaat de hoogte van het energielabel ook een grotere rol spelen bij het bepalen van de WWS-puntentelling. Woningen met een energielabel A of hoger krijgen extra punten, terwijl een woning met een energielabel E of lager minpunten krijgt. Op deze manier wordt het prijsverschil tussen huurwoningen met een goed of slecht label groter en hoopt de Rijksoverheid het verduurzamen van huurwoningen te stimuleren.

Woningwaarderingsstelsel

Advies nodig?

Heb je vragen of advies nodig?
Neem dan contact op met Janneke

Enveloppe wit j.steenkamer@nibag.nl
telefoon wit 088 9 600 900
Contact
Janneke staat
voor je klaar
Contact Janneke