NTA 8800: wat ga er veranderen?

 

Vanaf vandaag wordt er een andere rekenmethodiek – de NTA 8800 – gebruikt om het energielabel van jouw woning of bedrijfspand te bepalen. De introductie van deze nieuwe methodiek brengt een aantal wijzigingen met zich mee. Welke dat precies zijn en wat de invloed daarvan is op het energielabel, hebben wij voor je op een rijtje gezet.

 

Nieuwe benamingen in NTA 8800

We spreken nu nog over Energie-Indexen en de daaraan gekoppelde energielabels (A t/m G). Straks verandert dat naar EP-1, EP-2, EP-3 en TOjuli. Ook hieraan worden weer energielabels (A++++ t/m G) gekoppeld. Maar wat betekenen die nieuwe benamingen precies?

  • EP- 1 is de energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Hierbij wordt alleen naar de thermische schil gekeken.
  • EP-2 is het primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Hierbij wordt naast de thermische schil ook gerekend met de aanwezige installaties. EP-2 is de vervanger van de EI en zal dus de hoogte van het energielabel bepalen.
  • EP-3 is het aandeel hernieuwbare energie in procenten.
  • TOjuli is een indicator om het risico op oververhitting in de zomer te bepalen.

NTA 8800: meer informatie nodig om energielabel te bepalen

Met de NTA 8800 zijn flink wat nieuwe parameters geïntroduceerd. Dit betekent dat er tijdens een inspectie (en het invoeren van de informatie) naar veel meer zaken gekeken moet worden. Daarnaast geldt in sommige gevallen dat zaken alleen ingevoerd hoeven te worden als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Beschaduwing op glas door bouwkundige belemmeringen hoeven bijvoorbeeld alleen opgenomen te worden als er koeling aanwezig is en als de belemmering op het eigen perceel staat. Een overstek blijft, echter, ook zonder koeling een invoerparameter. Ook zijn vele extra informatievelden voor alle soorten installatie.

NTA 8800
NTA 8800

Wat te doen met missende gegevens?

Wat nou als de benodigde informatie niet te achterhalen is? Bij afgiftesystemen moet je bijvoorbeeld de diameters van leidingen in onverwarmde ruimten en de exacte leidinglengte weten. Die leidingen kun je natuurlijk niet volgen in de muur. Hiervoor heb je tekeningen nodig. Maar wat als je die niet hebt? In dat geval mag er bij de NTA 8800 met standaardwaarden worden gerekend. Wel is dit vaak ongunstig, dus loont het de moeite van het extra uitzoekwerk. Hoe meer informatie beschikbaar wordt gesteld, des te preciezer de invoer kan worden gedaan. Dit komt vaak ten goede van de hoogte van het energielabel.

Daarnaast is het zo dat sommige parameters alleen als onbekend mogen worden ingevoerd als vast kan worden gesteld dat de informatie echt niet te achterhalen is. Als bijvoorbeeld door navragen de invoer bepaald had kunnen worden, dan móet dit dus ook worden gedaan. In dat geval mag je niet zomaar met standaardwaarden rekenen.

Grootste verschillen eerdere methodiek en NTA 8800

Een groot verschil met de eerdere methodiek is dat bij de NTA 8800 geen correctie met het verliesoppervlak meer plaatsvindt. Waar voorheen gekeken werd naar de verhouding tussen het verliesoppervlak (gevel, dak en vloer) en het gebruiksoppervlak is dit nu niet langer het geval. Dit betekent dat bij een rij van identieke woningen een hoekwoning slechter zal scoren, omdat deze een groter verliesoppervlakte heeft dan een tussen woning (namelijk een extra kopgevel). Door deze extra buitengevel verliest een woning meer energie en zal daardoor waarschijnlijk ook een hoger primair fossiel gebruik hebben.

Daarnaast is in de NTA 8800 de PEF, de hoeveelheid kilowattuur fossiele energie die gebruikt wordt voor de productie van 1 kilowattuur elektriciteit, veel lager geworden. Er wordt dus met een gunstiger rendement van elektriciteit gerekend. Hierdoor scoren woningen met elektrische installaties beter, maar woningen met eigen zonnepanelen juist relatief slechter.

NTA 8800: wat zijn de gevolgen voor jouw energielabel(s)?

Het uitgangspunt van de nieuwe methodiek is dat er zo min mogelijk verschuivingen plaatsvinden. Toch zullen er een aantal gebouwen zijn die een slechter of juist een beter energielabel krijgen. Onderzoek laat zien dat ongeveer 53% van de woningen hetzelfde label blijft houden. Voor utiliteitsgebouwen, zoals kantoorpanden en zorginstellingen, ligt dit percentage op 52%. Er zijn verschillende oorzaken voor de verschuivingen aan te wijzen. De toegenomen invloed van de geometrie van het gebouw en het actualiseren van de primaire energiefactor (PEF) voor elektriciteit lijken de belangrijkste redenen.

Energielabel bestaande bouw
NTA 8800
NTA 8800

Advies nodig?

Heb je vragen of advies nodig?
Neem dan contact op met Janneke.

Enveloppe wit j.steenkamer@nibag.nl
telefoon wit +31 88 9 600 900
Contact
Janneke staat
voor je klaar
Contact Janneke