Hoeveel kantoren hebben inmiddels een energielabel C?

 

Vanaf 2023 moeten kantoren minimaal een energielabel C hebben. Eigenaren waarvan het kantoorpand op 1 januari geen label C of hoger heeft, mogen niet meer van het pand gebruik (laten) maken. Wordt dit wel gedaan, dan kan het zijn dat er een dwangsom opgelegd wordt. Er zijn wel een aantal uitzonderingen op deze wetwijziging.

Energielabel C niet voor alle kantoren verplicht

De label C plicht is niet van toepassing op alle kantoorpanden. Enkel kantoorpanden die aan onderstaande criteria voldoen, dienen vóór 2023 te voldoen aan de label C plicht:

  • Gebruiksoppervlakt > 100m2: Het verplichte energielabel C (of een Energie-Index van 1,3) geldt alleen voor kantoren met een totale gebruiksoppervlakte van minstens 100 m2. Dit geldt ook voor gebouwen met zowel kantoor- en nevenfuncties. Hierbij moet ook de totale gebruiksoppervlakte groter dan 100 m2 zijn.
  • 50% moet kantoorfunctie hebben: Ook op combinatiepanden met kantoor- en nevenfuncties is de labelplicht van toepassing. Hier geldt wel dat de nevenfunctie minder dan 50% van het totale gebruiksoppervlak mag beslaan.
Verplicht label c

Alleen maatregelen met terugverdientijd van minder dan 10 jaar verplicht

Moeten er om aan de labelplicht te voldoen maatregelen genomen worden die een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar? Dan hoeven deze niet verplicht uitgevoerd te worden. De eigenaar/gebruiker moet dan wel aan kunnen tonen dat de maatregelen met een terugverdientijd tot en met 10 jaar voor 2023 zijn genomen én moet een geldig energielabel kunnen tonen op basis van die maatregelen.

Verplicht energielabel c
Verplicht label c
Verplicht energielabel c

Houd rekening met wetswijzigingen energielabel

Vanaf 1 januari 2020 is de nieuwe rekenmethode NTA 8800  van kracht. Deze nieuwe methode kan invloed hebben op het opstellen van energielabels, waardoor het label lager kan uitvallen. Met de labelplicht in het achterhoofd is het verstandig om jouw kantoorpand te laten labelen mochten er verduurzamingsmaatregelen nodig zijn om aan de label C plicht te voldoen. Nibag kan jou daarmee helpen.

Handhaving label-c-plicht

Wanneer een kantoorpand in 2023 geen label C of hoger heeft, dan mag het pand niet meer gebruikt worden. Onlangs stelde het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) extra financiële middelen beschikbaar voor de handhaving van deze verplichting. Ook zal BZK binnenkort een reclamecampagne uitrollen om kantooreigenaren en -gebruikers te attenderen op de Label C-plicht.

Hoe is het gesteld met de label C plicht?

Onlangs publiceerde de RVO cijfers over hoe het nu, medio 2022, gesteld is met de label-c-plicht. Nog steeds blijkt dat meer dan de helft van de kantoorpanden nog geen energielabel C heeft. Ondanks de stijging van het afgelopen half jaar heeft nog maar 48% van de kantoren een label c of hoger. 41% heeft zelfs nog géén geregistreerd energielabel. Omgerekend gaat het om zo'n 33.000 kantoren die nog aan de labelplicht moeten voldoen. Met nog een half jaar te gaan en de RVO die inzet op 100% naleving, begint de tijd te dringen voor deze kantooreigenaren. Voor sommige trajecten zal het zelfs al te laat zijn.

verplicht energielabel c kantoren

Geen energielabel C of beter voor jouw kantoor in 2023, en dan?

Nog niet klaar voor 2023? Nibag helpt jou graag!. We kunnen een energielabel opstellen, maar je ook eventueel voorzien van maatwerkadvies wanneer het energielabel een D of lager is. Wij kijken graag met je mee welke maatregelen uitgevoerd kunnen worden om te voldoen aan de labelplicht in 2023.

Bron 1
Bron 2

verplicht energielabel c kantoor
verplicht energielabel c kantoren
verplicht energielabel c kantoor

Advies nodig?

Heb je vragen of advies nodig?
Neem dan contact op met Janneke.

Enveloppe wit a.berk@nibag.nl
telefoon wit 088 9 600 900
Contact
Alexander staat
voor je klaar
Contact Alexander B