Brandveiligheidseisen van elektrische oplaadpunten

 

Tijdens inspecties komen onze adviseurs steeds vaker stallings- en oplaadplaatsen tegen voor elektrische voertuigen in parkeergarages. Normaal gesproken is dit veilig, maar er zijn situaties denkbaar dat het laden van een elektrische auto brand kan veroorzaken. Denk aan een productiefout, een beschadigde batterij of een fout bij het (ont-)laden. Maar hoe zit het eigenlijk met de brandveiligheid van dergelijke installaties?

Pas sinds dit jaar wetgeving

Pas sinds de komst van de omgevingswet, ingegaan op 1 januari 2024, is er wet- en regelgeving waaraan elektrische oplaadinstallaties in parkeergarages moeten voldoen. Tijdens het opladen van elektrische voertuigen bestaat er een risico op brand. Het blussen van een dergelijke brand vergt een specifieke aanpak. Een brandende lithum-ion batterij, waar de meeste elektrische auto's gebruik van maken, kan namelijk niet met de reguliere blusmiddelen worden geblust. Vanwege de goede afscherming is het lastig om bluswater in de (brandende) cellen van de batterij te krijgen. Daarnaast komen bij een brandende lithium-ion batterij veel brandbare en toxische gassen vrij.

Wetgeving

In de omgevingswet en Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) zijn voor het realiseren van oplaadvoorzieningen voor elektrische voertuigen in een parkeergarage strengere eisen opgenomen. Denk hierbij aan:

  • Normen die aan de installatie zelf worden gesteld;

  • Een centrale afschakelmogelijkheid bij calamiteiten;

  • Aanduiding bij de toegang van de parkeergarage waar de laadpalen zijn gepositioneerd en waar zich de afschakeling bevindt.

Naast deze eisen stelt de nieuwe wegving voor dat parkeergarages, gelegen onder gebouwen waarin geslapen wordt, voorzien moet zijn van een sprinklerinstallatie.

Overige te nemen maatregelen

Tevens heeft het NIVP – het Nationaal Instituut Publieke Veiligheid – onderzoek gedaan naar de brandveiligheid van parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen. Op basis daarvan hebben zij maatregelen opgesteld, die helpen bij het verbeteren van de brandveiligheid in parkeergarages waar elektrische voertuigen gestald en opgeladen worden.

Zo ligt er een taak en verantwoordelijkheid bij de gebouweigenaren, om hun bestaande of nieuw te realiseren parkeergarages met oplaadpunten aan te gaan passen, om zodoende te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen. Op deze manier dragen gebouweigenaren bij aan een veiligere, duurzamere en leefbaardere omgeving voor de bewoners en gebruikers van hun vastgoed.

Meer weten?

Nibag kan meedenken met gebouweigenaren over
passende voorzieningen. Meer weten? Neem contact op
met onze adviseur Brandveiligheid: Martin Jutte.

Contact
Martin staat
voor je klaar
Contact Martin