Beter energielabel zorgt voor hogere verkoopprijs

13 september 2018

Het afgelopen kwartaal onderzocht Calcasa het prijseffect van energielabels bij de verkoop van een woning. Het onderzoek vergleek steeds soortgelijke, verkochte woningen met als enige verschil het energielabel. De resultaten laten zien dat een beter energielabel een gemiddeld hogere verkoopprijs van 2% kan betekenen.

Hoe beter het energielabel, hoe groter het verschil in verkoopprijs

Uit het onderzoek van Calcasa blijkt dat wanneer het energielabel 2 stappen beter is dan dat van een vergelijkbare woning, de verkoopprijs met gemiddeld 2,8% stijgt. Zijn de stappen nog groter, dan stijgt dit zelfs naar 3,6%. In Nederland ligt de gemiddelde woningwaarde op dit moment op €297.000,- een beter energielabel levert dan al snel €6.000,- op.

Niet elke verkochte woning heeft verplicht energielabel

Ondanks dat het verplicht is om bij de verkoop van een woning een energielabel te overhandigen, blijkt dat deze nog steeds bij 15% van de verkochte woningen ontbreekt. Rijtjeswoningen hebben het vaakst een energielabel (93%). Daarentegen hebben beneden- en bovenwoningen het minst vaak een energielabel (79%). Hetzelfde geldt ook voor oude woningen. Van de woningen met een bouwjaar voor 1905 is slechts 72% voorzien van een energielabel.

Bron: https://www.calcasa.nl/nieuws/2018-q2-wox-kwartaalbericht-beter-energielabel-leidt-tot-2-hogere-verkoopprijs-woning

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar overzicht