WWS EN ENERGIELABEL VAN INVLOED OP MAXIMUM HUUR

31 januari 2023

Om de hoge huurprijzen in de vrije sector enigszins aan banden te leggen, wil het kabinet het woningwaarderingsstelsel in gaan zetten. Vanaf 1 januari 2024 wordt daarom de liberalisatiegrens verhoogt van 149 naar 187 punten. Door deze wijziging verwacht het kabinet dat ruim 90% van de huurwoningen bij een nieuwe huurcontract onder de € 1.100,- verhuurd moeten worden. Excessen worden zo uit de markt gehaald. Daarnaast gaat de hoogte van het energielabel invloed hebben op de WWS-puntentelling om zo het verduurzamen van huurwoningen te stimuleren.

EFFECT WWS IN DE PRAKTIJK

De huurprijs wordt nu al op basis van de WWS-puntentelling berekend. Hierbij bepaalt de liberalisatiegrens de hoogte van de huurprijs. Zit je hier boven, dan mag de huur vrij bepaald worden. Anders wordt er gerekend met een maximum huurprijs. Vanaf 1 januari 2024 gaat bij een nieuw huurcontract de liberalisatiegrens omhoog van 149 naar 187 punten. De maximum huur geldt nu nog voornamelijk voor de sociale huur, maar door de verhoging van de liberalisatiegrens gaat dit ook voor de middenhuur gelden. Wat betekent dit dan in de praktijk? Stel je verhuurt een woning met een huur van meer dan € 1.100,-. Nu blijkt uit de WWS-puntentelingen dat de huurpunten minder zijn dan 187 punten. Bij een nieuw contract moet je dan vanaf 2024 de huurprijs verlagen.

SLECHT ENERGIELABEL? DAN MINPUNTEN

Naast dat de liberalisatiegrens verandert, gaat de hoogte van het energielabel ook een grotere rol spelen bij het bepalen van de WWS-puntentelling. Woningen met een energielabel A of hoger krijgen extra punten, terwijl een woning met een energielabel E of lager minpunten krijgt. Op deze manier wordt het prijsverschil tussen huurwoningen met een goed of slecht label groter en hoopt de Rijksoverheid het verduurzamen van huurwoningen te stimuleren.

GOED VOORBEREID MET INVENTARISATIE HUURPUNTEN

Om te bepalen of deze wetswijzing ook voor jouw vastgoed gaat gelden, is het belangrijk om de WWS-punten actueel in kaart te hebben. Wij kunnen hiervoor nieuwe WWS-lijsten opstellen, maar we kunnen ook eigen bestaande lijsten controleren. Omdat de hoogte van het energielabel belangrijk wordt, kunnen wij deze direct actualiseren. De informatie die hiervoor nodig is, kan tijdens de inspectie voor de WWS-punten opgehaald worden. Onze inspecteur hoeft dus maar één keer langs te komen. Indien gewenst kunnen wij ook adviseren hoe het energielabel verbeterd kan worden.

Bron

MEER WETEN?

Wil je meer weten over het Woningwaarderingsstelsel (WWS)? Neem dan contact op met onze adviseur.

Janneke Steenkamer
088 9 600 900
j.steenkamer@nibag.nl