VERPLICHT HERNIEUWBARE ENERGIE BIJ INGRIJPENDE RENOVATIE

30 maart 2022

Sinds 1 februari zijn vastgoedeigenaren verplicht om bij een ingrijpende renovatie van een pand een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie (HE) toe te passen. Dit geldt alleen wanneer meer dan 25% van het oppervlak van de gebouwschil ingrijpend wordt aangepakt. Bovendien moet de verandering op de integrale bouwschil – de grens tussen de binnenzijde van het gebouw en de buitenwereld – zijn uitgevoerd.

WANNEER GELDT DE MINIMUMWAARDE HERNIEUWBARE ENERGIE?

De nieuwe regeling minimumwaarde HE is alleen verplicht bij een ingrijpende renovatie, waarbij minstens 25% van het oppervlak van de gebouwschil wordt vernieuwd, veranderd of vergroot. Wat wordt daar dan precies onder verstaan? Vaak zijn gebouwen die ingrijpend gerenoveerd worden tijdelijk niet bruik- of bewoonbaar. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de gevel of het dak volledig vernieuwd wordt. Daarnaast moet een installatie voor ruimteverwarming of -koeling deel uitmaken van de renovatie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het veranderen van centrale ventilatie-units of het installeren van inbouwarmaturen. De regeling geldt voor zowel woning- als utiliteitsbouw.

UITZONDERINGEN

Het is niet altijd mogelijk of nodig om te voldoen aan de verplichte minimumwaarde hernieuwbare energie. Zo is de eis niet van toepassing als een gebouw aangesloten is, of - binnen drie jaar na de renovatie - wordt aangesloten, op een warmtenet. De Rijksoverheid heeft hiervoor een leidraad opgesteld met meer informatie over de verplichting en uitzonderingen op deze nieuwe regel.

MINIMUMWAARDE HERNIEUWBARE ENERGIE BEREKENEN

De Rijksoverheid heeft een rekentool ontwikkeld waarmee je voor jouw specifieke situatie de minimumwaarde hernieuwbare energie kunt berekenen. Daarnaast kun je hiermee ook inzien hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om aan de eis te voldoen. Andere technieken worden helaas niet meegenomen in de rekentool. De hoeveelheid hernieuwbare energie kunnen wij in dat geval bepalen via de NTA 8800. Doe je al aan centrale vastgoedsturing en is de benodigde vastgoeddata actueel en op orde? Dan kunnen we relatief eenvoudig doorrekenen welke impact deze regelgeving heeft, bijvoorbeeld op projectbasis of portefeuilleniveau, maar ook op pandniveau. Is de benodigde vastgoeddata nog niet op orde dan kunnen we voorzien in het ophalen en verwerken van de juiste data en alsnog adviseren op het gebied van hernieuwbare energie.

Bron

MEER WETEN?

Meer weten over de verplichte minimumwaarde hernieuwbare energie? Wij zoeken graag voor je uit of je aan deze verplichting moet voldoen. Ook helpen wij graag bij het selecteren van technieken je het best kunt toepassen om de verplichte hernieuwbare energie op te wekken. Neem contact op:

Sander Lenders
088 9 600 900
s.lenders@nibag.nl

DUURZAAMHEIDSROUTE

Om vastgoed toekomstbestendig te krijgen en te houden, is verduurzamen enorm belangrijk. Maar hoe ga je daar nu mee aan de slag? Wij helpen je graag om je visie en beleid op het gebied van duurzaamheid om te zetten in realistische en meetbare doelen.

Lees hier meer over de Duurzaamheidsroute >