SDG DOEL 12. VERANTWOORDE CONSUMPTIE EN PRODUCTIE

De voorraad grondstoffen raakt op en de druk op het milieu neemt toe. Dit komt voornamelijk doordat we meer gebruiken dan we hebben én vooral ook meer verspillen. Door meer verantwoord te consumeren en efficiënter te produceren kunnen we deze trend tegengaan. Een circulaire economie, waarbij recycling erg belangrijk is, draagt hier aan bij. Daarnaast is het beperken van afval en voedselverspilling een belangrijke manier om bij te dragen aan dit doel. Ook moet in 2030 iedereen toegang hebben tot kennis en informatie over duurzame ontwikkelingen.

HOE DRAAGT NIBAG HIER CONCREET AAN BIJ?

Om verantwoorde consumptie en productie te realiseren is bewustwording bij de eindgebruiker essentieel. Die bewustwording proberen we zo breed mogelijk op gang te helpen. Zo zijn er verschillende opdrachten waarbij we duurzame kleinigheidjes uitdelen aan bewoners, zoals duurzame zeepjes van sinaasappelschillen en herbruikbare drinkbekers tegen verspilling van plastic. Daarmee beperken we de afvalproductie en stimuleren we het gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Intern streven we ook verantwoorde consumptie en productie na door bijvoorbeeld het papierloos werken, de Nibag broodtrommels, het scheiden van afval en het gebruik van porseleinen koffiekopjes (ja, het zit hem soms ook in de details!). Dit draagt allemaal bij aan ons voornaamste doel: CO2-neutrale Nibag-organisatie in 2030!

DUURZAME BEDANKJES

In samenwerking met een paar van onze klanten boden we bewoners die thuisbleven voor de inspectie een bedankje aan. Doordat wij niet meermaals op en neer hoevden te rijden konden wij onze CO2-uitstoot beperken. De bedankjes voor bewoners van BrabantWonen waren Doppers. Bewoners van Heimstaden kregen en zeepje gemaakt van sinaasappelschillen en koffiedrab.

INTERN

Intern proberen we zo min mogelijk afval te produceren. Naast afvalscheiding doen we dat ook door het gebruik van herbruikbare artikelen. Bij ons op kantoor vind je geen kartonnen bekertjes, maar porseleinen kopjes. Daarbij hebben al onze collega's Doppers en broodtrommels gekregen. Ook wijzen we mensen op bewust printen en waar mogelijk digitaal werken. Daarnaast zorgen we voor duurzaam fruit op de werkvloer.

CO2-VOETPRINT

Door onze CO2-voetprint zo klein mogelijk te houden kunnen we een bijdrage leveren aan het verlagen van de voetafdruk op heel de aarde. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat alle kleine beetjes helpen. Daarbij proberen we andere te inspireren hetzelfde te doen. Wat we precies allemaal doen om onze CO2-uitstoot te beperken kun je hier lezen.

MOBILITEIT

Wij beschikken over meerdere elektrische auto's, fietsen en zelfs een elektrische drone. Door ons wagenpark te elektrificeren kunnen we bewuster en duurzamer reizen. Daarnaast stimuleren we onze medewerkers om waar mogelijk te fietsen of met het openbaar vervoer te gaan. Zo is het in grote, moeilijk bereikbare, steden soms handiger om met de (elektrische) fiets op inspectie te gaan.