NTA 8800: WAT ZIJN DE GEVOLGEN VOOR JOUW ENERGIELABEL?

2 juli 2020

Uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijkt dat ruim 50% van de gebouwen zijn huidige energielabel houdt bij de invoering van de NTA 8800. Dit is te lezen in de documenten die zijn gepubliceerd ten behoeven van de internetconsultatie van de nieuwe rekenmethodiek. De NTA 8800, die eerder met een half jaar werd uitgesteld, wordt op 1 januari 2021 van kracht.

(KLEINE) VERSCHUIVING NIET TE VOORKOMEN

Het uitgangspunt van de nieuwe methodiek is dat er zo min mogelijk verschuivingen plaatsvinden. Toch zullen er een aantal gebouwen zijn die een slechter of juist een beter energielabel krijgen. Onderzoek laat zien dat ongeveer 53% van de woningen hetzelfde label blijft houden. Voor utiliteitsgebouwen, zoals kantoorpanden en zorginstellingen, ligt dit percentage op 52%. Er zijn verschillende oorzaken voor de verschuivingen aan te wijzen. De toegenomen invloed van de geometrie van het gebouw en het actualiseren van de primaire energiefactor (PEF) voor elektriciteit lijken de belangrijkste redenen.

GEOMETRIE WONING BELANGRIJK

Groot verschil met eerdere methodiek is dat bij de NTA 8800 geen correctie met het verliesoppervlak meer plaatsvindt. Waar voorheen gekeken werd naar de verhouding tussen het verliesoppervlak (gevel, dak en vloer) en het gebruiksoppervlak is dit nu niet langer het geval. Dit betekent dat bij een rij van identieke woningen een hoekwoning slechter zal scoren, omdat deze een groter verliesoppervlakte heeft dan een tussen woning (namelijk een extra kopgevel). Door deze extra buitengevel verliest een woning meer energie en zal daardoor waarschijnlijk ook een hoger primair fossiel gebruik hebben.

ZONNEPANELEN? DAN MOGELIJK EEN SLECHTER LABEL

In de NTA 8800 is de PEF, de hoeveelheid kilowattuur fossiele energie die gebruikt wordt voor de productie van 1 kilowattuur elektriciteit, veel lager geworden. Er wordt dus met een gunstiger rendement van elektriciteit gerekend. Hierdoor scoren woningen met elektrische installaties beter, maar woningen met eigen zonnepanelen juist relatief slechter. Minister Ollongren zegt hierover: 'Het landelijk elektriciteitsnet wordt steeds duurzamer. De nieuwe rekenmethodiek houdt daarmee rekening. Zonnepanelen leveren daardoor ten opzichte van de vorige methodiek een relatief kleinere bijdrage aan de energieprestaties van het gebouw. Dat neemt niet weg dat het toepassen van zonnepanelen nog steeds resulteert in een verbetering van het energielabel en onveranderd belangrijk is voor de doelstelling van hernieuwbare energie.'

NOG GEDETAILEERDER LABEL

Daarnaast is er bij woningen gekozen om extra energieklassen toe te voegen om nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen beter te kunnen onderscheiden. Bij utiliteitsbouw is slechts 1 energieklasse toegevoegd. Dit om energieopwekkende gebouwen te onderscheiden. Wel zijn de grenzen van de labelklassen per gebruiksfunctie vastgesteld. Dit is gedaan omdat het energieverbruik tussen de verschillende functies sterk uiteenloopt. Was dit niet gedaan, dan zouden bepaalde gebruiksfuncties altijd een goed energielabel utiliteit hebben en andere juist nooit.

Bron 1
Bron 2

MEER WETEN?

Heb jij vragen over de NTA 8800 of wil je meer weten over hoe Nibag iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met onze adviseur.

Janneke Steenkamer
06 30 54 50 01
j.steenkamer@nibag.nl