WEG-, RAIL- EN LUCHTVERKEERSLAWAAI

Miljoenen huizen in Nederland hebben volgens onderzoek van RTL Nieuws last van geluidsoverlast. Daarmee bedoelen we niet geluid van luidruchtige buren of een druk terras, maar omgevingslawaai van bijvoorbeeld overvliegende vliegtuigen, voorbijrazende treinen en luidruchtige auto’s. Door woningen in de omgeving van deze lawaaiige plekken te saneren, kan deze geluidsoverlast voor de bewoners beperkt worden. Als expert op het gebied van geluidssanering helpt Nibag daar graag bij. Of het nu gaat om lawaai van lucht-, rail- of wegverkeer, wij staan graag klaar om geluidsbelasting te onderzoeken en te beperken.

GELUIDSOVERLAST, EN NU?

Als er woningen, scholen of zorginstellingen binnen de zone van een weg, spoorbaan of vliegveld (komen te) liggen, dan moet eerst bepaald worden of bewoners te maken hebben met een te hoge geluidsbelasting. Wij zorgen ervoor dat de geluidbelasting van de woning binnen de wettelijke kaders wordt gesaneerd. De eerste stap is om te bepalen welke woningen te maken hebben met hoge geluidsbelasting. Hiervoor meten wij het pand of woning bouwkundig in tijdens een inspectie. Als inderdaad de geluidbelasting te hoog blijkt, dan bereken wij de geluidwerende voorzieningen en verwerken wij deze in het bestek en op tekening. Na goedkeuring wordt het geluidsadvies met alle betrokkenen uitvoerig besproken en afgerond middels een overeenkomst.

VAN INSPECTIE TOT BEWONERSGESPREKKEN: HOE GAAT NIBAG TE WERK?

Wij kunnen het hele proces rondom geluidssanering uit handen nemen. Dat betekent niet alleen dat wij onderzoeken welke woningen te maken hebben met een te hoge geluidsbelasting volgens de wettelijke kaders. Ook nemen wij graag de bewonersgesprekken op ons. Tijdens deze gespreken informeren wij de bewoners wat er mogelijk is qua geluidswerende maatregelen. Mochten zij hiermee akkoord gaan, dan zien wij er ook op toe dat deze maatregelen naar behoren uit worden gevoerd. Op deze manier kunnen de bewoners ook naar alle tevredenheid genieten van de behaalde resultaten.

GELUID ZIT IN ONS DNA

Geluidsanering zit letterlijk in ons DNA. Ooit zijn wij namelijk opgericht als Nationaal Instituut Begeleiding en Advisering, oftewel Nibag. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot marketleider op het gebied van geluidsanering in Nederland. Onze geluidadviseurs hebben samen meer dan 50 jaar ervaring op zak, waardoor wij op het allerhoogste niveau kunnen opereren. Zo waren wij onder andere betrokken bij geluidsaneringsprojecten rondom Schiphol en Maastricht-Aachen Airport, maar hebben wij ook samengewerkt met Rijkswaterstaat en Defensie op het gebied van geluid.

MEER WETEN?

Benieuwd wat Nibag voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met onze afdeling geluid.

Manager Geluid
Mark Schipperen
m.schipperen@nibag.nl

Projectleider
Vincent van Summeren
v.v.summeren@nibag.nl