INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING

Valt je organisatie onder het Activiteitenbesluit? Dan heb je vanaf 1 juli 2019 de plicht om te melden welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen en welke (nog) niet. Voldoe je niet aan deze informatieplicht Energiebesparing, dan wordt er gehandhaafd en op termijn beboet. Wees er dus op tijd bij!

WAT IS DE INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING?

In principe vallen alle bedrijven in Nederland onder het Activiteitenbesluit. De midden- en grootverbruikers hebben een energiebesparingsplicht en moeten voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing. Je bent een midden- of grootverbruiker wanneer je bedrijf jaarlijks minstens 50.000 kWh energie verbruikt of minstens 25.000 m3 gas verbruikt (of een equivalent). Het Activiteitenbesluit is niet nieuw. De wetgeving bestaat al sinds 2013. Alleen was het tot op heden moeilijk te controleren of organisaties zich hielden aan deze wetgeving. Daarom is er nu de Informatieplicht Energiebesparing bijgekomen. Dat betekent dat je zelf moet melden welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dat gaat via het zogeheten eLoket van de RVO. Per bedrijfstak is een lijst van energiebesparende maatregelen opgesteld, ook wel de Erkende Maatregellijsten genoemd, waarvan je moet aangeven of je deze hebt uitgevoerd of niet.

HOE KAN NIBAG JE HELPEN BIJ DE INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING?

Het kan zo zijn dat bepaalde maatregelen (Erkende Maatregelen) wel zijn voorgeschreven voor je bedrijf, maar in de praktijk niet binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Dit kan te maken hebben met technische of economische randvoorwaarden die van toepassing zijn. Nibag helpt je graag te onderzoeken welke maatregelen voor jou interessant zijn en hoe je aan de Informatieplicht Energiebesparing kunt voldoen. We nemen zelfs de invoer in het eLoket voor je uit handen. Zo ben je volledig ontzorgd!

DE VOORDELEN VAN DE INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING:

• In een oogopslag zicht op jouw energiebesparingpotentieel binnen vijf jaar;
• De meest interessante investeringen in jouw vastgoed op een rijtje gezet;
• Ontzorging met betrekking tot de informatieplicht voor de Wet Milieubeheer;
• De uitgelezen kans om jouw klanten en partners te laten zien dat je 'groen' bezig bent.

Heb je behoefte aan een uitgebreider advies? Kijk eens naar onze Energie audit.

MEER WETEN?

Wil je meer weten of heb je vragen over energie audits? Neem dan contact met ons op.

Sander Lenders
088 9 600 900
s.lenders@nibag.nl

AANBEVOLEN

Combineer het voldoen aan de Informatieplicht met
+ DMJOP
+ Energielabel utiliteit
+ Energie audit (EED)