ENERGIEPRESTATIE GEBOUWEN

Onze diensten rondom de energieprestatie van gebouwen zijn in verschillende situaties benodigd. In onderstaand schema vind je direct de juiste dienst voor jouw situatie:

Situatie
Aanvraag omgevingsvergunning

Benodigd

  • Energieprestatieberekening
  • Voorlopig energielabel
  • TOjuli

Situatie
Oplevering nieuwbouw

Benodigd

  • Energieprestatieberekening
  • Definitief energielabel
  • TOjuli

Situatie
Verkoop / verhuur

Benodigd

  • Geldig energielabel

Situatie
Onderhoud / verbouw / renovatie

Benodigd

  • Geactualiseerd energielabel

Situatie
Nul-op-de-meter (NOM) /
energieprestatievergoeding (EPV)

Benodigd

  • Netto warmtevraag

Situatie
Regeling Vermindering Verhuurdersheffing (RVV) Verduurzaming

Benodigd

  • Geldig energielabel (< 6 maanden oud)

Situatie
Kantoorfunctie

Benodigd

  • Minimaal energielabel C per 1-1-2023

NTA 8800

Vanaf 1 januari 2021 wordt de energieprestatie van een gebouw via een nieuwe rekenmethode bepaald. Deze rekenmethode is gebaseerd op de NTA 8800. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en de bijbehorende bepalingsmethodiek per 1-1-2020 zouden worden ingevoerd. Dit werd vervolgens verplaatst naar 1 januari 2021. De Energieprestatiecoëfficient (EPC) voor nieuwe gebouwen is vervangen door een berekening van de Energieprestatie omgevingsvergunning. De Energie-Index (EI) voor bestaande woningen is vervangen door het Energielabel woning, het Energielabel utiliteit en het Energielabel nieuwbouw (bij oplevering). Er is slechts 1 methodiek voor al deze berekeningen , gebaseerd op de NTA 8800, welke dus kan worden ingezet voor alle gebouwtypen.

WAAROM IS DE NTA 8800 INGEVOERD?

De Europese richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) heeft bepaald dat vanaf 1 januari 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) moeten zijn. De BENG-eisen zijn rechtstreeks opgenomen in de wet- en regelgeving. Met behulp van de energieprestatiemethodiek kan er vervolgens worden vastgesteld of er aan deze eisen wordt voldaan. Deze nieuwe rekenmethodiek moet beter aansluiten bij de gemiddelde werkelijkheid dan de voorgaande methoden die werden gebruikt. Daarnaast heeft de invoering van de NTA 8800 ervoor gezorgd dat één bepalingsmethodiek is die inzetbaar is voor alle gebouwtypen.

WAT IS ER VERANDERD MET NTA 8800?

Met de invoer van de NTA 8800 en de nieuwe bepalingsmethode is de overstap gemaakt naar een indicator van kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Hierbij worden de volgende drie energieprestatie indicatoren (EP) berekend:

EP1: energiebehoefte (kWh/m2.jr).

EP2: primair fossiel energiegebruik (kWh/m2.jr). Deze indicator is de vervanger van de Energie-Index en bepaalt dus de hoogte van het energielabel en daarmee hoeveel huurpunten er voor de energieprestatie mee mogen worden gerekend in de WWS-puntentelling.

EP3: aandeel hernieuwbare energie in procenten (%).

BENG EISEN EN TOJULI

De BENG eisen bepalen welke maximale waarden bovenstaande indicatoren moeten hebben om aan de nieuwbouweisen te voldoen en zijn verschillend voor ieder gebouwtype. Om het risico op oververhitting bij nieuwbouw te beperken is een indicator voor verlaging van het risico op oververhitting geïntroduceerd, namelijk TOjuli. De grenswaarde per 1 januari 2021 voor de TOjuli-indicator is: 1,20. De TOjuli volgt automatisch uit de energieprestatieberekening volgens de NTA 8800. Woningen met een actieve koeling voldoen automatisch aan de TOjuli-eis.

ADVERTENTIEPLICHT ENERGIELABEL OPGESCHORT

17 juni 2021

Van plan om jouw woning te verkopen? Het zou eigenlijk verplicht worden bij advertenties al een label toe te voegen. Deze deadline is echter geschoven.



Lees meer >

ING INTRODUCEERT PRIKKEL OM SNELLER TE VERDUURZAMEN

6 mei 2021

De vastgoedtak van de ING wil verduurzaming stimuleren. Benieuwd wat ze gaan doen? Je leest het hier!




Lees meer >

VEEL KANTOREN VOLDOEN NIET AAN LABELPLICHT

11 februari 2021

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren label C of hoger hebben. Anders mogen ze niet gebruikt worden. Veel kantoren voldoen hier niet aan. Hoe dat zit, lees je hier.


Lees meer >