LEGIONELLAPREVENTIE

Legionellapreventie is wettelijk geregeld. Zo moet je als eigenaar van een collectieve leidingwaterinstallatie deugdelijk water te leveren. Wat dat dan precies inhoudt? Hiermee wordt bedoeld dat het water geen hoge concentratie legionellabacteriƫn bevat. Daarnaast zijn instellingen en bedrijven waar de volksgezondheid een groot risico loopt als er legionellabacteriƫn in het water zitten verplicht om aan legionellapreventie te doen. Moet jouw organisatie aan deze verplichting voldoen? Nibag helpt je dan graag bij het opstellen van een legionellabeheersplan.

VOOR WIE IS LEGIONELLAPREVENTIE VERPLICHT?

De rijksoverheid heeft de locaties die wettelijk verplicht zijn om aan legionellapreventie te doen, aangewezen als 'prioritaire instellingen'. Hieronder vallen onder meer:
  • Ziekenhuizen, zorginstellingen of vergelijkbaar
  • Gebouwen met een logiesfunctie (hotels, pensions, groepsaccommodaties, B&B's met meer dan 5 slaapplaatsen)
  • Opvangcentra voor asielzoekers
  • Gebouwen met een celfunctie
  • Badinrichtingen (zwembaden)
  • Kampeerterreinen
  • Jachthavens
  • Wegrestaurants, truckstops, benzinestations e.d. met douchefaciliteiten bestemd voor openbaar gebruik
Weet je niet zeker of je organisatie verplicht is om aan legionellapreventie te doen? Neem dan contact met ons op. Wij zoeken het graag voor je uit!

LEGIONELLABEHEERSPLAN VOOR LEGIONELLAPREVENTIE

Nibag kan je organisatie helpen bij legionellapreventie. De basis hiervoor vormt het in kaart brengen van het leidingstelsel. Hiervoor komt onze inspecteur bij je langs. Vervolgens brengt hij de risico's in kaart en geeft je advies over mogelijke installatietechnische aanpassingen. Aansluitend kunnen wij voor je organisatie een legionellabeheersplan opstellen om een besmetting te voorkomen en het beheer in te richten. Voor iedere beheersmaatregel wordt een logboek aangemaakt en bijgehouden om aan te tonen dat de beheerstaken zijn uitgevoerd. Zo ben je ervan verzekerd dat je legionellapreventie op orde is en blijft.

Het legionellabeheersplan omvat:
  • De uitslag van de risicoanalyse;
Alle eenmalige en periodieke beheersmaatregelen die op basis van de risicoanalyse genomen worden. Bijvoorbeeld de temperatuurmetingen, het spoelen van tappunten en de keerklepcontrole;
  • De frequentie waarin drinkwatermonsters worden genomen en onderzocht op legionellabacteriĆ«n;
  • Wie welke taken moet uitvoeren en wat de bevoegdheden van de betrokken personen zijn. In het beheersplan moet ook staan wat deze personen moeten doen bij een legionellabesmetting.

VEILIGHEID HELEMAAL OP ORDE

Naast legionellapreventie kunnen wij je bij verschillende zaken helpen om de veiligheid van je vastgoed te waarborgen. Zo kunnen we kijken hoe het gesteld is met de brandveiligheid van je panden door een brandveiligheidinspectie uitvoeren, maar ook voor het opstellen van een calamiteitenplan of een RI&E ben je bij ons aan het juiste adres.

MEER WETEN?

Heb jij vragen over een legionellapreventie of wil je meer weten over hoe Nibag iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

088 9 600 900
Neem contact met ons op >

AANBEVOLEN

Combineer de legionellapreventie met
+ RI&E
+ Risicokaart
+ Integraal Veiligheidsbeleid
+ Bouwplantoetsing brandveiligheid